Манго, або Мангифера - рід тропічних рослин сімейства Сумахові. Манго - тропічний плід яйцеподібної форми зелено-жовтого, абрикосового, яскраво-червоного забарвлення, залежно від ступеня стиглості.

Манго дуже корисний і живильний, з великим вмістом вітамінів A, B і C, харчовими волокнами, органічними кислотами, залізом і калієм. Слово «манго» використовують також для найменування фрукта з солодким смаком і нитчастою структурою, зі шкіркою червоних, жовтих і зелених тонів та з жовтим кольором м'якоті, що отримують здебільшого від одного з видів цього роду - Mangifera indica (мангове дерево, або мангифера індійська). Мангифера індійська - один з національних символів в Індії та Пакистані.

Будь-яка посадка рослини починається з грамотного вибору плоду. Тут принцип «посадити, може, зійде» спрацьовує рівно в половині випадків, тому підійдіть до вибору фрукта відповідально. Плід повинен бути стиглим, ще краще - трохи перезрілим, щоб кісточка всередині нього вже почала розкладатися природним шляхом.



pic

Плоди розрізають вздовж, а потім повертають половинки у протилежних напрямках, звільняючи, таким чином, кісточку від м'якоті. Ретельно промиваємо кісточку під струменем води і дуже акуратно з гострою боку кісточки розщепіть її так, щоб не пошкодити нутрощі. В такому вигляді вона виглядає дуже неапетитно, і якщо ви боїтеся щось в ній пошкодити, можете скористатися і іншими спосіб пророщування. На пару тижнів покладіть кісточку в кухоль з водою кімнатної температури, періодично міняючи, або оберніть її вологим теплим рушником на 2-3 дні. Після чого саджаємо у невеликий 9-сантиметровий горщик з сумішшю дернової та перегнійної землі. Вибір грунту для манго досить широкий, від універсального для квітів до спеціального з керамзитом. Головне, щоб він був легкий, пропускав повітря і добре утримувати вологу. Горщик повинен обов'язково мати тверде дно і, бажано, дренажний отвір. При 22-24°С паростки з'являються через 2-4 тижні. Горщик зі сходами манго тримають у теплі при 22-24°С.



pic

Щороку кущ пересаджують у ємкість більшого розміру з тим же складом землі, що і при посадці насіння. Коли деревце проживе у вас п'ять років, пересадження можна виконувати через три роки, не забуваючи насипати на дно ємкості суміш з крупного річкового піску та дрібної гальки. Манго буде добре рости і прикрашати кімнату, якщо ви поставите його на сонячне місце. Узимку саджанець не загине від спекотного сухого повітря біля батарей опалення, якщо ви не забудете регулярно обприскувати його вистояною водою кімнатної температури.



pic

Навесні та влітку рослини підживлюють органічними та мінеральними добривами, які застосовують для кімнатних пальм і олеандрів. Цілий рік манго любить рясний полив, взимку волога для зрошення повинна бути теплою. Манго швидко росте, добре переносить формуючу обрізку. Кущу можна надати форму кулі, куба, піраміди. Терплячий любитель екзотики одержить нагороду у найпохмурішу та темну пору - манго квітує в листопаді або грудні.



pic

Цвітіння доведеться очікувати кілька років - 6-10, проте в умовах вирощування в квартирі цвітіння може і не відбутися, і деревце залишиться простим деревцем з красивими соковито-зеленим листям. Зневірятися не варто, а от запозичити у індусів їх ставлення до дерева манго цілком можна - вся справа в тому, що на батьківщині манго, в Індії, при спорудженні будинку кісточка манго закладається у фундамент, і проросле з кісточки деревце вважається захисником і символом процвітання.