Юку дуже часто плутають з пальмою і, хоча це абсолютно два різних види рослин, зовні вони безперечно схожі. Ця рослина - справжня знахідка для квітникарів, які захоплюються вирощуванням рослин в квартирних умовах, адже вона не боїться пересушеного кімнатного повітря і не вимагає до себе постійної уваги.

Підходяще місце

Юка - дуже світлолюбна рослина, як тільки їй буде недостатньо променів сонця, це швидко відобразиться на зовнішньому вигляді рослини: листя бліднуть, а сама квітка уповільнює ріст. Тому найбільш підходящими вважаються південні і східні вікна, головне, щоб вибране місце захищало юку від прямих полуденних променів сонця. Влітку дуже корисно виносити рослину на балкон або терасу. А от взимку ці рослини дуже часто потерпають від браку сонця, тому слід їм забезпечити штучне підсвічування, яке потрібно включати після заходу сонця.

Оптимальний полив

Полив даної рослини залежить, в першу чергу, від температурного режиму в квартирі. Як правило, влітку рослина потребує більшої кількості вологи, ніж взимку, тому, в теплий період поливати юку потрібно раз в два-три дні, як тільки земля у вазоні засохне. Взимку, якщо квітка стоїть поблизу батареї і температура в квартирі +22-+25, то полив повинен бути «літній», а от для тих, хто влаштовує рослині «зимівлю» при температурі +10-+11, слід скоротити кількість поливів до одного на тиждень. Однак, юка дуже схильна до появи кореневої гниллі, тому заливати рослину небезпечно, в даному випадку краще внести менше води, аніж більше. Дренажний шар на дні горщика врятує юку від заливання, і тим самим убезпечить рослину від різних захворювань.



pic

Температура і вологість

Відмітна особливість юки в тому, що вона легко пристосовується до не зовсім комфортним для себе умов. Так, наприклад, добре, якщо в приміщенні, де росте цей вазон, рівень вологості буде високим, але якщо це не так, то рослина все одно буде активно рости і радувати всіх навколо своїм зовнішнім виглядом. Юка не потребує додаткових обприскуваннях, але для того, щоб її листя не припадало пилом і блищало на сонці, їх слід протирати вологою ганчірочкою. У літній період оптимальна кімнатна температура коливається в рамках +21-+25 градуси. У зимовий час утримувати юку можна двома способами, або в квартирі, при такій же температурі, як і влітку або на балконі, де градусник показує не нижче +10 градусів. Якщо обрано останній спосіб, то можна постаратися змусити рослину зацвісти, що буває вкрай рідко в домашніх умовах. Юка погано реагує на температурні перепади, тому її слід ставити подалі від холодних протягів.

Підживлення

Як і більшість рослин сімейства марантових, юка потребує комплексних мінеральних добривах тільки в період активного росту, а це з березня по жовтень. Прикорм вноситься не рідше ніж раз на 2-3 тижні. У квіткових магазинах на сьогоднішній день досить великий вибір всіляких добрив, тому вибрати відповідні - не проблема. У зимовий період краще дати можливість рослині відпочити і не додавати мікроелементи, що стимулюють ріст.



pic

Пересадка

Через слабку кореневу систему, юку слід не стільки пересаджувати, скільки перевалювати. Для цього рослину потрібно акуратно витягнути зі старого горщика, перевірити на наявність гнилих коренів, якщо такі є, то їх слід видалити, а після цього помістити юку в нову ємність з новим грунтом. Як правило, після пересадки рослина якийсь час може не рости і «скинути» деякіу частину листя, так відбувається адаптація юки до нових умов.

Способи розмноження юки в квартирних умовах

  • розмноження насінням

    Для даного методу знадобляться свіже насіння, підходяща земля (суміш дернової землі, листової і піску) і скло, яке допоможе створити тепличні умови для проростання. Для кращих сходів насіння заздалегідь замочують, а після того, як вони розбухають, їх висаджують у зволожений грунт і накривають склом. Результат своїх праць можна побачити вже через місяць, коли вони проростуть.

  • Розмноження частинами стовбура

    Даний спосіб часто застосовують для старих рослин, що дуже розрослися, коли обрізають ствовбур. Зрізана частина поміщається в міні тепличку, де при температурі не нижче +20 градусів, юка пустить коріння, в середньому на це йде близько 2-х тижнів.

  • Розмноження живцями

    Верхівки живців також часто використовують для розмноження юки в домашніх умовах. Пагін, який зрізається гострим ножем, підсушується близько 20 хвилин на свіжому повітрі, після чого ставитися в склянку з водою кімнатної температури. Як тільки юка пустить коріння, її можна висаджувати в грунт.