Важко знайти людину, яка не любила б Новий рік. З раннього дитинства Новий рік є найулюбленішим домашнім і теплим святом для кожного з нас. Але не всі знають, що традиція святкувати початок нового року дійшла до нас з глибокої давнини.

У традиційного Нового року було декілька попередників. Найпершим зимовим святом, яке почало відзначати людство, було Різдво. Як випливає зі стародавніх джерел, перші згадки про святкування Різдва Христового з'явилися ще в II столітті нашої ери. Спочатку і в Римській Імперії, і на Сході Різдво співпадало за часом з іншим релігійним святом – Хрещенням, вони відзначалися в один день. Це об'єднане свято навіть одержало свою назву – Богоявлення. Проте вже в IV столітті у країнах Західної Європи святкування Різдва Христова було перенесено й об’єднано з іншим святом – так званим "Днем народження непереможного сонця". Ця дата припадала на день зимового сонцестояння 25 грудня. Традиція відзначати Різдво цього дня збереглася у більшості країн Західної Європи і всього світу і в наші дні.

У Стародавній Русі було прийнято окремо святкувати Різдво і Хрещення. Тут християнські свята збіглися з язичницьким обрядом, який прийшов від стародавніх слов'ян. Цей обряд мав назву “святки”. У дні цього обряду слов'яни просили богів благословити прийдешній рік і принести їм багатство, успіх і процвітання в новому році. До наших днів дійшли деякі обряди, широко популярні в ті роки серед слов'янського населення. Це різного роду ворожіння, які й нині користуються популярністю серед молодих дівчат, а також святкові пісні та ігри.

З часом виникла традиція відзначати перший день календарного нового року, яка і дійшла до наших часів у вигляді свята Нового року, який сьогодні масово відзначають всюди. У Західній Європі перші згадки про це свято з'явилися наприкінці XVI століття. У Східній – в 1700 році. Проте в багатьох країнах це свято неодноразово потрапляло під заборону, а в Шотландії, як це не дивно, й сьогодні не прийнято святкувати Різдво.

У Росії традицію святкувати Новий Рік та Різдво заклав Петро I. Проте в ті часи ці свята вважалися привілеєм дворянства і практично не відзначалися серед простого народу. У 1917 році радянська влада внесла заборону на святкування не тільки Різдва і Хрещення, а й самого новорічного свята. Остаточно традиція відзначати Новий рік у наших країнах закріпилася в 30-ті роки минулого століття.

www.ny.s-i-p.ru