Ми звикли вживати в їжу приблизно десять видів овочів, у той момент, коли японці - більше ста. Ми також можемо різноманітити свої грядки всілякими новими рослинами. Поповнити список звичних для нашого городника рослин може мангольд, про який, на жаль, багато городників навіть не знають.

Мангольд або листовий буряк - близький родич кормового, цукрового та звичайного, столового, буряка. Це дворічна рослина сімейства амарантових, яка зазвичай вирощується як однорічник. Втім, якщо його як слід укрити на зиму, він цілком може перезимувати на грядці, і тоді у вас буде свіжа зелень з ранньої весни і до червня, поки мангольд не викине квіткові стебла. А зелень мангольда не тільки приємна на смак, але і дуже корисна великою кількістю вітамінів, білкових речовин, цукрів і мінеральних солей, кальцію, фосфору і заліза. Французи кажуть, що мангольд прекрасний, тому що його листя замінюють шпинат, а черешки смачні і соковиті, як спаржа.

Страви з мангольда, як правило, дуже прості. Наприклад, можна приготувати салат з його листя, дрібно порубаної зеленої цибулі і сметани. Черешки мангольда можна тушкувати, відварювати або обсмажувати у вершковому маслі. А ще листя мангольда можна використовувати як "обгортку" для сумішей з дрібно нарізаних овочів, м'яса, риби - такі рулетики і надзвичайно смачні, і одночасно корисні.

Існують численні сорти мангольда, що розрізняються за кольором стебел, - білуватих, сріблястих, жовтих, світло- і темно-зелених, - і виглядом листя, кучерявого або рівного. На відміну від буряка, цінного саме коренеплодами, у мангольда кулінарну цінність представляють саме листя і стебла (черешки). Багато сортів цієї рослини дуже декоративні і здатні прикрасити собою квітник.



pic

Стебловий або жилковатий мангольд в Швейцарії відомий під народною назвою "трав'яне стебло". Його легко впізнати за сильно виступаючими жилами, білого або червоного кольору. Мангольд з червоними жилками має більш помітний аромат. Навесні його багаті вітамінами паростки з'являються одними з найперших серед усіх ранніх овочевих культур.

Інший різновид Мангольд, шніт-мангольд, мангольд-різанець або листяний мангольд часто називають "римською капустою". Цей різновид після зрізання листя відразу пускає нові, які знову можна вживати у їжу. Ще він відрізняється дещо більшою морозостійкістю, ніж стебловий мангольд.

Розмножується мангольд насінням. Насіння мангольда зберігає схожість 3 роки. Проростати насіння мангольда починає вже при температурі 4-5°C, найбільш сприятлива для проростання температура 18-20°C. Сходи переносять легкі заморозки.

pic

На розсаду мангольд, як і буряк, сіють в кінці березня - початку квітня, у відкритий грунт - в третій декаді квітня. Глибина загортання насіння 2,0 - 2,5 см. Оптимальна відстань між рядами для черешкових сортів 40 см, а для листових - 25 см. Насіння перед посівом замочують 1-1 , 5 дня.

Мангольд відноситься до рослин із середнім споживанням поживних речовин, надаючи перевагу грунтам, багатим органічними речовинами і реакцією, близькою до нейтральної pH 6,5-7,0. Дуже чуйний на підгодівлі, але варто мати на увазі, що на надмірно угноєній землі мангольд здатний накопичувати надлишкову кількість нітратів, особливо при затіненні. Мангольд вологолюбний, але не терпить перезволожених грунтів.

pic

Мангольд бажано вирощувати при повному сонячному освітленні, хоча він здатний рости і в півтіні. При нестачі світла у нього затримується ріст, а в листі накопичуються нітрати. Ця особливість властива і шпинату, і багатьом іншим зеленим овочам. Але якщо у вас є якісь підозри, позбавитися від можливого надлишку нітратів можна досить простим способом. При приготуванні мангольд (цей прийом підходить і для шпинату) досить злити першу воду, таким чином видаляється від 40% до 70% нітратів, і овочі можна їсти без побоювання.

Мангольд можна виростити і на підвіконні або балконі. І в цьому випадку мангольд не тільки порадує вас зеленню, але і прикрасить ваш будинок. Особливо якщо ви посадите кілька рослин різних сортів.