Постійне зростання цін на природний газ, а також велика залежність країни від зовнішнього ворожого постачальника вимагають вжити всіх заходів щодо скорочення витрат газу та витрат на опалення.

Одними з можливих напрямків для досягнення цієї мети є термосанація будівель, налагоджування приладного обліку використаної теплоенергії.

Слід згадати досвід другої половині минулого століття, коли більше половини опалення області здійснювалось за рахунок місцевих видів палива – дров, торфу, адже Рівне нщина — одна з найбагатших на поклади низинного торфу областей України. На її території знаходиться близько 350 млн. тон покладів цієї корисної копалини, а це – 20% загальноукраїнських запасів. Торфобрикети та фрезерний паливний торф можуть забезпечити потреби комунального господарства краю, адже це паливо з достатньо високою (4000 ккал / кг) теплотою згоряння. З іншого боку, 78 тон брикету замінюють 36 тисяч кубометрів газу.

Великим потенціалом для заміни газу в області є деревина – дрова від планового очищення лісів, відходи від деревообробної галузі: щепа, паливні гранули (пелети). За своєю теплотворною здатністю пелети можна порівняти із вугіллям середньої калорійності. В Рівне нській області виробництво пеллет має великі перспективи. 731 тис. га земельних площ в Рівне нській області зайняті лісами, що складає 38% загальної площі. Крім відходів лісозаготівель та лісопереробки значні резерви сировини для виробництва пелет складає поросль дерев, кущів на землях, що освоюються.

Виробляти пелети доцільно з енергетичної верби, яку планують вирощувати на площах непридатних для сільського господарства, оскільки лоза не вибаглива. Таких грунтів на Рівне нщині близько 100 тис. гектарів. Більше того, ця чагарникова рослина росте в 14 разів швидше, ніж звичайний ліс, що дозволить отримати щорічно 30-40 тон альтернативного палива – деревних пелет з 1 гектара. Крім деревних відходів Рівне нська область багата великими запасами торфу, які також можна успішно застосовувати для виробництво пелет.

Згідно з Енергетичною стратегією України до 2030 року, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15 березня 2006 р.№ 145-р планується зменшення споживання природного газу на потреби побутового теплопостачання за рахунок заміни його електричною енергією, яка на відміну від природного газу є вітчизняного виробництва. Для втілення даних планів Кабінетом Міністрів України прийнято ряд постанов, які спрощують перехід на опалення електричною енергією для населення, а також приписують бюджетним організаціям при виборі опалення віддавати перевагу електричному теплоакумуляційному обігріву та гарячому водопостачанню.

Електричні теплоакумуляційні обігрівачі стають все більш популярними, як основне або як додаткове опалення. Електричний теплоакумуляційний обігрів завойовує все більшу популярність завдяки високому ККД, низьким капітальним витратам, простоті монтажу, високим гігієнічним й екологічним показникам, можливістю автоматизації регулювання та оптимізації витрат за рахунок багатотарифного обліку електроенергії. Застосування теплоакумуяційного опалення дасть змогу вигідно використовувати недорогу «нічну» електроенергію, зменшуючи навантаження на енергомережі в денні години «пік». Заміна газових котелень на акумуляційний електричний нагрів може забезпечити витіснення значних обсягів природного газу, що використовується при теплопостачанні промисловості та побуту.

Встановлення приладів регулювання температурного режиму – це ще один спосіб для економії теплоенергії – а відповідно і природного газу. Застосування таких приладів дає розрахункову економію близько 30%.

Васинюк М.М. управління Держенергоефективності України у Рівне нській області

Джерело: Здолбунів City