Про те, як розгорталася історія розслідування жорстокого злочину, вчиненого ще у травні 2014 р. в Дубенському районі Рівненської області.

Наприкінці травня 2014 року в Дубенському районі Рівне нської області на узбіччі траси «Київ-Чоп» невідомий чоловік вчинив жорстоку розправу над працівниками одного з місцевих барів. В результаті одна жінка загинула, а інша отримала серйозні тілесні ушкодження. Врятувало останню те, що різню помітив проїжджий далекобійник, який прийшов на допомогу постраждалим. Проте злочинцю вдалося втекти. У зв’язку із зазначеними подіями розпочалося розслідування та пошук вбивці.

Через кілька тижнів у червні в розміщеній поруч з місцем події водоймі місцеві жителі виявили тіло невідомого чоловіка. Саме на померлого працівники міліції разом з прокурорами й вирішили «повісити» травневе вбивство.

Однак мама загиблої в травні дівчини засумнівалася в об’єктивності розкриття трагедії правоохоронцями. Зокрема, жінку здивувало те, що слідство не пред’явило виявлений у водоймі труп чи його фотознімки для впізнання свідку (далекобійнику), який бачив вбивцю, а також потерпілій, котра вижила. Також у померлого не взяли відбитків пальців рук.

Тож мати загиблої сама ініціювала проведення огляду тіла невідомого чоловіка, виявленого у водоймі неподалік місця вбивства, свідком, який бачив убивцю її дочки, а також зняття відбитків пальців у померлого і їх порівняння з відбитками, які на місці убивства залишив злочинець. От тільки з невідомих причин постанову про відмову вчинити такі слідчі дії, яку слідчий міліції виніс наприкінці червня, матері загиблої як потерпілій було надіслано лише в жовтні.

Розповідає керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України», адвокат Микола Глотов: «З травня по жовтень цього року фахівці нашої організації проводили виїзди для надання на базі сільрад безоплатної правової допомоги працівникам місцевих рад та сільським жителям. Ця діяльність здійснювалася в рамках проекту «Високоякісний правовий супровід для малих громад», що реалізовувався Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги.

Так, у червні 2014 року до мене як юриста, котрий безпосередньо проводив прийом громадян, під час одного з таких виїздів звернулася мешканка села Повча, мати загиблої в травні дівчини. Вона розповіла ситуацію і про свої підозри щодо необ’єктивності розслідування злочину. На прохання громадянки їй було надано консультації та безоплатно підготовлено низку процесуальних документів. Як результат, її визнано потерпілою як маму загиблої. Проте в задоволенні клопотання провести слідчі дії їй відмовили.

Тож цю справу фахівці Рівне нського КВУ взяли під свій безоплатний правовий супровід. У жовтні стало відомо, що справу щодо смерті дочки потерпілої закрито. Тому ми підготували жінці скарги до суду та представляли її інтереси в суді. Адже, одна справа, якщо виявлене тіло справді належить вбивці. Але набагато гірше, коли – ні. І насправді через халатність правоохоронців убивця надалі перебуває на волі».

В результаті завдяки наданій громадянці правовій допомозі 19 листопада 2014 року Дубенський міськрайонний суд по обох справах ухвалив позитивні рішення. Зокрема, суд погодився з позицією матері убитої про те, що розслідування факту загибелі її дочки не було ефективним. Адже слідство не довело «поза розумним сумнівом», що виявлений у річці труп і був за життя вбивцею її дочки. Тож суд встановив передчасність закриття справи. А другою своєю ухвалою слідчий суддя задовольнив клопотання потерпілої про ініціювання слідчих дій і зобов’язав правоохоронців провести ті слідчі дії, які раніше безпідставно не були проведені.

Тому наразі розслідування поновлено і мати загиблої сподівається, що цього разу правоохоронці все ж знайдуть справжнього вбивцю її доньки. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Правоохоронці звертаються до населення: у разі порушення ваших законних прав та інтересів, а також з метою ознайомлення зі своїми правами, ви можете безоплатно отримати інформаційну і правову допомогу в центрах права Рівне нської обласної громадської організації «Комітет виборців України» в містах Рівному та Сарнах.

Адреса центру права в Рівному: вул. Короленка, 6, 1 поверх, каб. 5. Тел.: (0362) 26-38-47.

Адреса центру права в Сарнах: вул. Суворова, 8. Тел.: (03655) 2-10-34.

Дні прийому громадян: вівторок та четвер з 10:00 до 17:00.

Про це повідомили в інформаційному відділі РОГО КВУ