Науковці Національного університету водного господарства та природокористування презентували керівникам водоканалів Рівненщини низку нових технологій у галузі водопостачання та водовідведення. Захід відбувся на базі «Рівнеоблводоканалу».

Так, вчені «водника» рекомендують будувати баштові установки, котрі сприятимуть покращенню якості води. Адже на Рівне нщині вода має підвищений рівень заліза.

Також, на думку науковців, негативно на якості води також позначаються і буріння в окремих господарствах Рівне нщини «піратських свердловин». «Такі неліцензовані свердловини не гарантують чистої води, - розповів завідувач кафедри водопостачання, професор НУВГП Валерій Орлов. - Навколо свердловини повинна бути санітарна зона. А за умов щільної забудови сіл, селищ така норма може не виконуватися». Тож науковець вважає за необхідне розробити механізм видачі ліцензії на буріння таких свердловини.

«Такий захід на Рівне нщині проводиться вперше. Основною його метою є ознайомлення керівників комунальних підприємств водопровідно-каналізаційного господарства Рівне нщини із позитивним досвідом у цій галузі. Не дивно, що на семінар запрошені науковці із НУВГП. Адже при цьому університеті функціонує кафедра водопостачання, водовідведення та бурової справи, котра є однією із провідних в Україні», - зазначив заступник голови ОДА Тарас Пустовіт.

На теренах області працює 24 водопостачальні підприємства, з яких 11 – в містах та 11 – в селищах та селах. Проблем у їх роботі багато, але більшість однотипних. Тож учасники наради обговорили їх та намітили шляхи вирішення.

Однією з основних спільних проблем є занижені тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, які встановлює на рівні держави центральний орган – Нацкомісія. Вони не лише не покривають фактичних витрат, а і не дають змоги оновлювати зношені водопровідні та каналізаційні мережі.

Окрім того, під час обговорення проблемних питань, шляхів вирішення та позитивного досвіду підприємств водопровідно-каналізаційного господарства Рівне нської області учасники обласної наради дійшли спільної думки, що встановлювати тарифи на водопостачання та водовідведення повинні обласні ради, також на рівні області повинні надаватись дозволи приватним користувачам на буріння скважин для видобування води.

Про це повідомили на сайті Рівне нської ОДА.