Десятки родин із села Переброди щовесни потерпають від паводків. Річка Льва, яка ділить село на дві частини, розливається, затоплюючи людські оселі. Люди переконані: врятувати від паводку їх змогла б дамба. Нарікають - скільки б не обіцяли - ніхто нічого для її будівництва так і не зробив. Та як з'ясувалося, й у самому селі далі розмов теж не пішли. Адже за десятиліття підтоплень не мають жодних документів, які б пояснили, що може врятувати помешкання від великої води.

Село Переброди Дубровицького району розташувалося неподалік Білоруського кордону. Більшість тутешніх чоловіків на заробітках у Білорусі та Росії. Тож господарство ведуть здебільшого жінки. Саме вони щовесни й стають заручницями річки Льва, яка розливається на сотні метрів.

А ще місцеві кажуть: обіцянок про допомогу чули багато. Та на цьому справа й закінчувалась. Тому взялися частково допомогти собі самі.

На пів-кілометра дамби на одному березі люди витратили шість тисяч гривень. Річка ж тягнеться селом близько п'яти кілометрів. Та одного дамбування для порятунку людської городини мало.

Попри те, що проблема має десятирічну історію, у селі досі не робили жодних досліджень та не виготовляли жодного проекту. А тому, каже голова Рівне нської облради, в першу чергу слід знайти варіанти вирішення цієї проблеми. Вже потім виготовляти кошторисну документацію і шукати гроші.