Останнім часом частина городників обходиться без глибокої обробки ґрунту. Тому що, на їхню думку, вона порушує природну структуру ґрунту з її мікрофлорою. Правда, «природний стан» ґрунту зовсім не підходить для вирощування овочів і оброблення саду. Тому без перекопки врожаї виявляються у кілька разів нижчими, ніж на скопаних ділянках.

Інше питання: на яку глибину копати? Його зараз активно піднімають, тому що було встановлено, що при мілкій (на 10-15 см) обробці ґрунту в плодах накопичувалося менше нітратів. Пояснюється таке явище просто - у пухкому ґрунті мікроорганізми стають активнішими, вони швидше руйнують органіку, створюючи достаток доступних для рослин елементів живлення, у тому числі і азоту - винуватця виникнення нітратів.

За рахунок такого достатку живлення, у тому числі, і зростає врожайність. Але органіку необхідно поповнювати не рідше одного разу на три роки, вносячи під осінню перекопку гній або висіваючи сидерати.

Хоча, якщо розібратися, - немає необхідності щорічно копати ґрунт на багнет лопати. Так, після картоплі, якщо міжряддя тримали чистими від бур'янів, достатньо буде перекопування на півбагнета. Те ж саме можна зробити і при закладенні гною. Залишати його на поверхні невигідно - весь азот піде в атмосферу, а зашпаровувати занадто глибоко - шкідливо, почнеться маслянокисле бродіння, що отруює коріння. Тому зашпаровувати його потрібно на глибину 15 см. У чому і допоможе поверхнева обробка в один прохід мотоблоком або на півбагнета лопати.

До речі, мотоблок восени - не найкраще знаряддя для перекопки. Фрези настільки дрібно подрібнюють ґрунт, що перетворюють його у подобу перини. За зиму він знову ущільниться і слабко промерзне. В ідеалі ґрунт восени потрібно переорати або скопати брилами - так і шкідники вимерзнуть, і від хвороб земля очиститься.

До того ж брили краще промерзають і прогріваються. Після багаторазового замерзання та відтавання до ґрунту повертається дрібногрудкова структурність, необхідна для нормального самопочуття коренів. Чим більшими піднімати брили, тим краще оздоровиться та відновиться ґрунт. Тому з осені все-таки краща глибока перекопка. Ну а якщо ставку робите на мотоблок без плуга - можливо, краще поверхневе розпушування.

Дуже ефективний спосіб поліпшення піщаних ґрунтів - глинування. Прокопують траншею на багнет лопати. На дно висипають 3-4 відра глини на метр. Після цього прокопують поруч ще траншейку в один багнет лопати, кидають піщаний ґрунт на глину і знову роблять глинисту підошву. У результаті врожайність піщаних ділянок буквально подвоюється. Але процес трудомісткий.

По-іншому поліпшують глинисті ґрунти. Спочатку прокопують ямку і дивляться товщину родючого шару. Наприклад: 12 см. Ось на 12-14 см і копають, вносячи гній і мінеральні добрива. Наступного року копають на 13-15 см, знову вносячи добрива і за можливістю пісок. І так - поки не дійдуть до повного багнета лопати. Причому врожаї одержують набагато більшими, ніж у тих, хто відразу копає на повний багнет.

Тож, на яку саме глибину копати - залежить від ґрунту на вашій ділянці та вашого вибору.

Джерела: www.miysvit.com.ua, domovyk.com, webfermer.org.ua