Заміокулькас - рослина не тільки з екзотичною назвою, але і з дуже незвичайним зовнішнім виглядом, і хоча в домашніх умовах вона практично не цвіте, блискучого зеленого листя достатньо, щоб прикрасити інтер'єр будь-якої квартири.

У народі у заміокулькаса є ще дві назви - «жіноче щастя» і «доларове дерево», свою другу назву рослина отримала завдяки східній філософії - фен-шуй. Вважається, що ця квітка активізує грошовий сектор і допомагає поліпшити фінансове становище. Чи правда це, кожен вирішує для себе сам, але ось те, що догляд за цією рослиною потрібен мінімальний, а при цьому заміокулькас радує око господаря - це факт.

Вибір місця для посадки 

Заміокулькас полюбляє розсіяне яскраве світло, а от прямі сонячні промені для нього - згубні. Чудовим місцем для рослини стане південна сторона квартири, але не підвіконня, а місце біля нього. Непоганим захистом від сонця може бути фіранка на вікні, вона і допоможе розсіяти світло. В літній період найкраще вирощувати «доларове дерево» на свіжому повітрі- на терасі або балконі. Рослина при цьому буде активно рости, а листя стане більш насиченим. Восени, як тільки ночі стануть прохолодними, рослину слід заховати в квартиру, справа в тому, що заміокулькас мешкає на півдні Африки, тому великі перепади температури для нього незвичні та згубні.

pic

Оптимальний полив

Ця рослина не терпить застою вологи, тому одразу після поливу піддон з під рослини слід вийняти. У літній період заміокулькас потрібно поливати помірно, але часто, приблизно через день, а от взимку кількість води слід зменшити. Найкраще перед поливом спробувати землю на дотик пальцем, якщо грунт сухий, тільки тоді слід його зволожувати.

Температурний режим і вологість

Рослина відрізняється невибагливістю, вона може переносити практично будь-які температури вище нуля. Оптимальна температура в літній період - +22- +25°C, а взимку заміокулькас може прекрасно себе почувати в приміщенні при температурі +16- +18°C. Що стосується вологості, то вона повинна бути високою, тому в посушливе літо і в опалювальний сезон взимку слід пам'ятати про обприскування рослини з пульверизатора і додатковому протиранні листя вологою ганчіркою. Головна краса заміокулькаса в насичених зелених листках, тому для посилення ефекту «блискучого листя» можна придбати спеціальний поліроль для рослин і протирати вазон раз в два тижні.

pic

Пересадка

Якщо корінню рослини вже мало місця в горщику, то його необхідно пересадити. Для цього насамперед потрібно вибрати відповідну землю. Заміокулькас не рекомендується саджати у важкий грунт. Оптимальним варіантом буде покупка спеціального субстрату для сукулентів і кактусів в квітковому магазині. Також потрібно придбати ємність, більшу за попередню. При пересадці з коренів потрібно видалити весь старий грунт, після чого засипати кореневище в новій ємності, далі рослину потрібно полити.

Розмноження в домашніх умовах 

Заміокулькас можна розмножувати як діленням куща, так і листовими пластинами. І перший варіант, і другий краще виконувати навесні, після «зимової сплячки» рослини. Для використання першого методу потрібно відрізати листковий пагінець біля основи, не зачіпаючи бруньку, і добре підсушити зріз, після чого укоренити його в субстраті. Для розмноження куща, ранньою весною заміокулькас ділять на дві частини, кожна з яких розсаджується в окремий горщик. В обох випадках не слід чекати негайного результату, «доларове дерево» - повільно зростаюча рослина, тому іноді результати видно тільки через півроку.



pic

Підживлення

Якщо вас влаштовує зовнішній вигляд рослини і ви не ставите за мету виростити «метрового гіганта», то добрива можна не вносити і зовсім. Даний вид наскільки невимогливий, що може спокійно обійтися і без них. У разі, коли завдання стоїть - виростити велике «доларове дерево», то час підгодівлі має припадати на період активного росту рослини. Підгодовувати слід добривами для кактусів і сукулентів. В зимовий період краще рослину не удобрювати взагалі, а навесні в період вегетації внести мінеральні або органічні добрива.