Осінь "радує" настанням холодів і, як наслідок, постійними застудами. Щоб зміцнити імунітет, покращити поганий настрій та збагатити організм великою кількістю вітамінів, нам допоможуть сезонні овочі та фрукти.

На Сході вважається, що харчування людини повинне відповідати часу року: тільки в цьому випадку можна отримати максимальну користь від продуктів. Не слід забувати про те, що залежно від пори року, кожен продукт по-різному впливає на наш організм.

У період кожного сезону активізуються певні органи і кожному сезону властивий головний смак. Так, у міжсезоння активізуються шлунок, підшлункова залоза та селезінка. У цей період корисні продукти з солодким смаком, дозволені — з гірким, гострим і солоним, протипоказані — з кислим. Восени активізуються легені й товста кишка. У цей час слід включати в раціон продукти з гострим, солодким, кислим і солоним смаком, протипоказаний — гіркий.

Заснований на даних закономірностях раціон стимулює роботу одних органів, а інших — уповільнює. Восени в раціоні повинні переважати продукти з гострим смаком: перець, цибуля, імбир, часник, хрін, гірчиця. У міжсезоння можна дозволити собі такі солодощі, як варення і мед, а також сухофрукти.

Продукти осені:

Яблука — підтримають ваш організм у боротьбі з серцево-судинними захворюваннями, анемією та занепадом сил. В осінньому раціоні оздоровлять шкіру і поліпшать травлення.

Виноград — один із найпотужніших антиоксидантів, містить безліч корисних речовин.

Сливи — нормалізують внутрішньочерепний кровообіг, запобігають появі головного болю та гіпертонії. Виводять холестерин.

Капуста містить багато рослинного білка, вітамінів групи А та В, рибофлавін, пантотенову та нікотинову кислоти. Клітковина, що міститься в капусті, допомагає виведенню з організму поганого холестерину і шлаків, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Квашена капуста — найкраще джерело вітаміну С.

Морква — джерело необхідного для нашого здоров’я каротину. Очищує організм від токсинів і шкідливих речовин, нормалізує обмін речовин. Будьте уважні: морква підвищує активність всіх внутрішніх органів!

Гарбуз — містить багато заліза, бета-каротину — незамінний продукт для тих, хто страждає від анемії. Крім цього, в гарбузі містяться вітаміни групи В, РР, E, C, D і T (впливає на обмінні процеси в організмі). Завдяки вмісту пектинових волокон, гарбуз виводить шлаки, токсини, зайвий холестерин.

Гриби. Яка осінь без грибів? Гриби містять багато білка, допомагають розщеплювати жири, запобігають розвитку атеросклерозу і відкладення холестерину. Не забувайте з обережністю вживати гриби, адже часто вони можуть виявитися отруйними!

Буряк — містить вітаміни: С, залізо, магній, фосфор і мідь. Багатий на клітковину. Велика кількість вуглеводів і клітковини, що містяться в буряку, насичують організм енергією.

Цибуля і часник — природні антибіотики. Мають відмінні протизапальні та антибактеріальні властивості.

Квасоля багата на білок. Боби нейтралізують холестерин, очищують кров.

Ці корисні продукти складають лише основу осіннього раціону. Ви можете доповнити цей список відповідно до ваших уподобань.

Джерело: Велика епоха