Коли в домі з’являється дитина, батьки всіма силами намагаються забезпечити їй повну безпеку. Не варто забувати про це і тоді, коли ви збираєтеся кудись їхати на своєму автомобілі. Як відомо, дитину не можна перевозити на передньому сидінні або на задньому без спеціального крісла, оскільки в разі аварії постраждає перш за все саме вона. Тому приділіть особливу увагу вибору та купівлі дитячого автокрісла.

Дитяче автокрісло – це, перш за все, система безпеки. Звичайні ремені не захистять маленького пасажира у випадку аварії. Тримати малюка на колінах небезпечно - він може вислизнути під час екстреного гальмування. А якщо крім тата чи мами, які перебувають за кермом, в машині нікого немає, то без автокрісла просто не обійтися. Фахівці кажуть, що при екстреному гальмуванні навіть при швидкості 20 км/год, щоб утримати малюка вагою 15 кг, необхідна сила еквівалентна 450 кг, яку можуть розвинути навіть не всі професійні атлети.

Яким же має бути автомобільне крісло для дітей? – воно повинне забезпечити максимальну безпеку вашої дитини; – воно повинно бути зручним і комфортним для дитини; – воно повинно добре поєднуватися з салоном автомобіля, як за способом кріплення, так і по дизайну.

Єдиного, ідеального дитячого автокрісла для всіх малюків і автомобілів не існує. Як же тоді правильно вибрати дитяче автокрісло? Слід звернути увагу на такі речі:

Каркас Хорошим буде таке крісло, основа якого зроблена з алюмінієвого профілю. Цей матеріал добре протистоїть згинанню. Дешеві автомобільні крісла не мають такого каркасу. Зазвичай він пластиковий. У хороших моделях може використовуватися ударостійкий пластик. Про це треба цікавитися у продавця.

Спинка Спинка у хорошого дитячого автокрісла повинна бути анатомічною. В інших же випадках дитина буде швидко втомлюватися. В анатомічних кріслах у нижній частині рельєф спинки злегка втоплений углиб. На рівні попереку він трохи випирає, а потім знову йде вглиб. В області дитячих лопаток анатомічне сидіння рівне. Так рельєф спинки повторює вигини тіла. Зверніть увагу на регулятор кута нахилу спинки (положення лежачи і сидячи). Дуже добре, якщо в цьому кріслі буде окремий підголовник. Він дасть можливість налаштувати сидіння так, щоб воно підтримувало голівку. Якщо його немає, значить виберіть таке крісло, спинка якого буде вище голівки малюка.

Бічні елементи Зверніть увагу на те, чи є у крісла боковини. Це дуже важливий елемент, так як під час різкого гальмування вони можуть захистити дитину від ударів предметів збоку. У багатьох моделях вони регулюються по ширині. Це дуже зручно, адже на малюкові може бути різна кількість одягу.

Ремені Ремені повинні бути м’якими і широкими. Якщо вони будуть жорсткими і вузькими, то будуть врізатися в тіло дитини. Ремінь, який проходить через пах, повинен бути ще м’якшим, ніж інші. Система фіксації буває трьохточковою і п’ятиточковою. П’ятиточкова - надійніша. Плечові ремені повинні кріпитися в спинці за допомогою декількох рівнів фіксації. Зверніть увагу на замки. Кращий варіант – це залізо, а не пластик.

Чохол Аби чистити крісло, треба щоб чохол був знімним. Чохли з натуральних тканин добре пропускають повітря і не липнуть до тіла дитини. Часто чохли роблять з велюру, але він швидко забруднюється і погано чиститься. А вінілове покриття не пропускає повітря.

Маркування Гарантією безпеки і свідченням того, що дитяче автокрісло пройшло сертифікацію за європейськими стандартами безпеки є маркування на дитячому автокріслі, що містить позначення ECE R44/03 або ECE R44/0. Корисні поради

– Вибирати дитяче автокрісло потрібно разом з дитиною! Посадіть малюка в автокрісло і поправте всі ремені під його розмір. Перевірте замки і кріплення. Зверніть увагу на те, чи не тісно малюкові. Купуйте автокрісло для вагової групи, в якій знаходиться ваш малюк, але не «на виріст». – Не купуйте уживане автокрісло, особливо у незнайомих людей, так як невідомо, чи не побувало воно випадково в ДТП. Навіть найлегша аварія може деформувати каркас автокрісла, а значить, воно вже не може вважатися справним засобом безпеки. – Дитяче автокрісло має просто встановлюватися і переноситися. Перед купівлею постарайтеся приміряти дитяче автокрісло у свою машину. При придбанні крісла консультант зобов’язаний продемонструвати, як правильно монтувати крісло в автомобілі і закріплювати дитину у кріслі.

Традиційно, дитячі автокрісла ділять на 5 груп: «0» – «лежачі» автолюльки, можуть бути суміщені з колясками, до 1 року, до 10 кг; «0 +1» – до 1,5 року, до 13 кг; «1» – від 1 до 4 років, 9-18 кг; «2» – від 3 до 7 років, 15-25 кг; «3» – від 6 до 10 років, 22-36 кг.

Як можна помітити, групи перетинаються одна з одною. Краще всього вибирати автокрісло за вагою дитини, а змінювати на більш «високу» категорію – коли до мінімального порогу залишається 1-2 кг, або коли голівка малюка вже дістає до автомобільного сидіння. Саме міняти – тобто не орієнтуватися на мультивікові чи мультивагові вироби, які, хоч і економлять гроші, але поступаються продуктам вузької групи у рівні безпеки. Таким чином, оптимально з народження до 12 років змінити 3 крісла.