Комплекс безпілотної розвідки розробляють та випробовують рівненські волонтери. Група конструкторів "Допомога армії – Рівне" працює над проектом щодня, віддаючи цьому весь вільний час. Усю роботу координують із військовими розвідниками. Кажуть, їх розробками цікавляться вже і подозрілі особи – вивідують на яких частотах літають безпілотники, але це – військова таємниця. Тому волонтери про свої розробки говорять, і навіть показують, але з обережністю.

Ці два літаки на перший погляд нагадують скоріше дитячі іграшки, аніж комплекс безпілотної розвідки. Їх вага – 3-4 кілограми, але це зовсім не заважає їм виконувати основні функції, кажуть волонтери. І показують нам випробовування безпілотників, які проводять щотижня на відкритій місцевості.

Конструктори, які взялися за цю нелегку справу, від камер приховуються. Кажуть - про власну допомогу замислилися ще навесні, але до роботи приступили лише влітку, коли показали волонтерам свої напрацювання та бачення роботи безпілотників.

Активісти запевняють: комплекс повністю готовий до польоту, питання тільки в електронній начинці для розвідки. Тим часом конструктори вже виготовляють все необхідне супутнє обладнання для пункту аеророзвідки.

Та щоб керувати безпілотниками, військовим потрібно навчитися керувати літаками. Для цього розробили спеціальний симулятор – якщо не налітати мінімум 10 годин, безпілотники розіб'ються, а це надто дорога втрата для волонтерів. Хоча розробки рівненських конструкторів значно дешевші, ніж закордонні та вітчизняні аналоги, їх вартість стартує від 10 тисяч доларів. Тоді як цей комплекс — близько 20 тисяч гривень