Більшість батьків однорічних дітей можуть визначити, коли малюк збирається сходити до туалету: діти можуть бути дуже постійними у своїх звичках, вони також можуть напружуватися і навіть червоніти. Якщо ви будете регулярно "висаджувати" свою однорічну дитину на горщик в потрібний час, ви швидше за все зможете протягом декількох днів обходитись без брудних підгузників, але це не означає, що ваша дитина вже навчилася контролювати себе. Діти готові до цього, лише коли у них достатньо розвинуться м'язи, що в більшості випадків відбувається у віці 18 місяців - 2,5 роки. Скільки б ви не витрачали сил на те, щоб привчити дитину до горщика, вона навряд чи залишиться сухою і вдень, і вночі, поки їй не виповниться приблизно 2,5 роки, а деяким дітям потрібно для цього більше часу.

У наш час одноразових підгузників, пральних машин та сушарок, а також спеціальних підкладок для матраців не варто робити проблему з привчанням до горщика. Залиште це до того часу, коли ваша дитина буде готова до цього.

Перш ніж щось робити, проаналізуйте:

Чи спокійна обстановка у вашій родині - ніяких відпусток, хвороб, відвідувачів і т.д.? Чи готові ви легко сприймати невдачі? Чи є у вашої дитини штанці, які легко знімаються? Якщо у вас є сумніви, краще зачекати.

Чи готова дитина?

Ви не зможете привчити до горщика дитину, що сама фізично не готова до цього. Вона повинна вміти самостійно стояти і ходити; сідати на низький стільчик і вставати з нього, не падаючи; без надмірних зусиль знімати і одягати штанці (дитина, одягнута у джинси з "блискавкою" чи гудзиками на ременці або в комбінезоні, не зможе обійтися без допомоги дорослих).

Якщо дитина дає вам зрозуміти, що саме вона збирається зробити, або повідомляє вам про скоєне "заднім числом", це вже вказує на те, що дитина готова до привчання. Так само, якщо протягом кількох годин між мокрими підгузниками дитині вдається залишатися сухою. І нарешті, дитина повинна знати, які слова використовуються у вашій родині ("Піпі" і т. д.).

Як привчити дитину до горщика?

Звертайте увагу на будь які знаки дитини, які можуть означати, що вона хоче до туалету; запитуйте її: "Ти попісяв?"

У теплу пору року намагайтеся обходитися без підгузника, щоб дитина відчула, як це пісяти без підгузника.

Вдягайте дитину у штанці, що легко знімаються.

Якщо дитина подає знаки про те, що хоче в туалет, висадіть її на горщик на кілька хвилин: якщо нічого не відбувається, зніміть її з горщика.

Неодмінно садіть дитину на горщик в "періоди найбільшої ймовірності": перед прийняттям ванни, перед сном, відразу після пробудження.

Пояснюйте дитині, що треба сходити на горщик перед тим як ви збираєтесь на прогулянку або до магазину за покупками.

Хваліть дитину навіть за те, що вона цікавиться горщиком, грається з ним, намагається імітувати, що вона в нього робить свої справи. І не забувайте заохочувати її коли вона все зробить правильно. Скажіть їй, що вона стала зовсім дорослою.

Якщо ви бачите, що малюк не виявляє бажання або не здатен ходити в туалет на горщик, відкладіть привчання на тиждень і потім спробуйте ще раз.

Якщо дитині вдалося скористатися горщиком, дозвольте їй допомогти вам помити її, витерти попку спереду назад, злити воду з бачка і помити руки.

Якщо ваш малюк проситься на горщик, похваліть його, навіть якщо вже занадто пізно. Будьте готові діяти швидко - спочатку він не буде попереджати завчасно.

Чого не можна робити

Не квапте події і не порівнюйте свою дитину з іншими - зазвичай дівчатка привчаються швидше за хлопчиків.

Не сваріть дитину і не карайте за мокрі штанці.

Не дивуйтеся, якщо малюка зацікавить вміст горщика або в нього виникне бажання погратися з ним. Дайте йому подивитись і поясніть, що треба робити з випорожненями далі, а також разом помийте горщик.

Не демонструйте своє розчарування і не очікуйте, що дитина більше ніколи не зробить помилок. Ніколи не тримайте малюка на горщику силоміць.

Нічний час

Деякі діти привчаються до горщика швидко, іншим потрібно більше часу, перш ніж вони залишаться сухими і вдень, і вночі. Деякі діти продовжують робити помилки навіть після того, як пішли до школи. Якщо у вас або вашого чоловіка були проблеми з мокрою постіллю, є ймовірність, що вони будуть і у вашої дитини. Тому не поспішайте залишати малюка без підгузка у нічний час. Відмовлятися від нього можна тоді, коли дитина протягом декількох тижнів залишається сухою до ранку.