Варто летіти закордон з дитиною до 3-х років? Питання не просте для батьків. Слід добре подумати перед подорожжю, тому що поїздка для дитини в цьому віці завжди стрес. Завдання батьків зробити все можливе, щоб дитині було максимально комфортно під час подорожі.

Все - проти подорожі

Для початку ваше бажання їхати за кордон не схвалять родичі, деякі друзі і дільничний педіатр. Їх слід вислухати, але не чинити опір. Їх думку можна поважати, тому що їхати - вам, а їм - хвилюватися. Треба кожного позитивно налаштувати до вашої поїздки.

До цих людей треба просто поставитися з розумінням і аргументувати їм своє бажання або необхідність їхати, щоб вони увійшли у ваше становище. Їм треба розповісти деякі подробиці вашої подорожі і забезпечити інформацією про ваше місцезнаходження за кордоном. Їм також можна пообіцяти тримати постійний зв'язок хоча б через Інтернет. І нехай беруть безпосередню участь у підготовці до вашої поїздки.

Думки дільничних лікарів останнім часом розділилися. Більшість все ще не радить летіти з дитиною до трьох років. Чому обрано саме цей вік пояснити не можуть.

Це лише традиційний погляд лікарів, які не хочуть і не можуть брати на себе відповідальність за здоров'я маленьких дітей, тим більше за межами України. А ось відвідати педіатра і невропатолога перед поїздкою - варто, як і домовитися з ними тримати зв'язок, якщо раптом щось трапиться.

Обговоріть мету поїздки

Вам, безумовно, легше буде спілкуватися з тими, хто проти вашої поїздки, якщо ви самі будете чітко знати мету.

Часто батьки втомлюються від дитини в подорожі набагато більше, ніж удома, адже в нових умовах дитина потребує маму ще більше. Однозначно, потрібно запрограмувати себе залишатися спокійною під час подорожі, незважаючи ні на які труднощі, з якими доведеться зіткнутися. Якщо батьки будуть щасливі, то і дитина буде щасливою.

Усі «за» і «проти»

Коли є мета легше прийняти остаточне рішення, чи варто відривати дитину від знайомого і комфортного для неї світу. Для остаточного рішення рекомендуємо відповісти на питання нижче. Якщо у вас 7 і більше відповідей - «так», шансів на успішну поїздку у вас багато.

Питання перед подорожжю:

Ви годуєте дитину грудьми?

Ви їдете всією сім'єю?

Любили ви подорожувати, самостійно організовуючи поїздку?

Чи знаєте ви мову країни, в яку їдете?

Є людина в країні, куди прямуєте, яка готова вами займатися і допомагати вам з облаштуванням всього необхідного для вашої дитини?

Чи готові ви до того, щоб мати певні обмеження і залежність від дитини?

Чи готові ви кардинально міняти ваші плани закордоном залежно від обставин, пов'язаних з дитиною?

Чи готові ви заплатити 10% від вартості дорослого квитка за переліт дитини, при цьому не маючи окремого місця для малюка?

Чи вписана дитина в ваш закордонний паспорт?

Дружні поради:

Поїдьте не менше, ніж на 20 днів (врахуйте, що буде втрачено кілька днів для облаштування побуту, звикання до клімату, пошук лікарів і т.п.)

Вибирайте готель чи хостел з номером, який обладнаний кухнею та пральною машиною.

Заздалегідь подбайте про забезпечення вас закордоном: дитячим ліжком або комфортним двоспальним ліжком з двома ковдрами, стільчиком для годування, коляскою, слінгом або кенгуру, іграшками, автокріслом, блендером, посудом для приготування їжі.

Перед покупкою квитків поцікавтеся у авіакомпанії, чи заповнені всі місця в літаку (якщо немає, то варто придбати місця в потрійному ряді і попросити персонал, щоб туди нікого не підсаджували. Інший варіант в економ класі - зайняти перший ряд після бізнес класу - він ширший, ніж інші).

Візьміть аптечку, зокрема і в ручну поклажу літака з жарознижуючим, відхаркуїчими, протиалергеними засобами, краплями для носа, вух, засобом від діареї, зовнішнім антисептиком, термометром.

Візьміть в ручну поклажу для дитини, крім аптечки: їжу, напої, посуд, маленький рушник, підгузники, вологі серветки, змінний одяг, пелюшку, іграшки.

Візьміть в літак дитяче харчування в баночках, а також розчинні каші на час польоту плюс 1-2 баночки запасні на випадок відкладення рейсу (незважаючи на заборону провозити в ручній поклажі рідину більше 100 мл, дитяче харчування провозити можна).

Візьміть в подорож свою коляску (буде легше пересуватися в аеропортах, в ній можна перевозити ручну поклажу, в ній зручно годувати малюка. Ви зможете здати коляску персоналу літака, її поставлять в спеціальне багажне відділення. Але врахуйте, що при виході з літака вам доведеться почекати коляску 15-20 хвилин.

Давайте більше пити дитині в літаку і пийте самі. Ідеальний варіант для малюка - грудне вигодовування.

Якщо є така можливість, візьміть в багаж якомога більше "рідної" води, щоб хоча б перший час їжа була звичною для малюка.

Перед подорожжю спробуйте кілька варіантів «банкової» їжі, щоб малюк звик до неї. Продукцію світових брендів не складно буде знайти за кордоном.

Не годуйте перший тиждень дитину нічим новим для неї, візьміть з собою крупи, з яких готуєте каші, не всі звичні для нас крупи можна придбати за кордоном.

Не соромтеся просити підігріти їжу для дитини у будь-яких місцях, де є мікрохвильові печі і просіть про будь-яку допомогу для малюка скрізь, де вона потрібна.

Користуйтеся правом проходити деякі процедури без черг, тому що ви з дитиною. Обмежте контакти дитини з незнайомими людьми, хоча б у дорозі.

Фізично і психологічно захищайте дитину в багатолюдних місцях (носіть на руках живіт до живота або спина до спини, знаходьте безлюдну територію для відпочинку дитини, не залишайте на самоті в дитячих кімнатах).

Підготуйте дитину до нового місця проживання (познайомте його з новими предметами, опишіть нове місце, дайте дитині звикнути, помацати все спочатку ручками).

Застрахуйтесь на весь час подорожі, але майте з собою гроші на медичне обслуговування про всяк випадок (якщо велика різниця в часі між країною куди летите і нашою, страхова компанія може узгоджувати питання вашого обслуговування кілька днів).

В будь-якому випадку поїздка з малюком - це випробування для вас і вашої дитини. Це ваш досвід, а він не може бути негативним. Підготуйтеся - чим більше ви будете знати заздалегідь, тим впевненіше і спокійніше ви будете себе почувати, а значить, тим комфортніше буде вашій дитині, вона інтуїтивно відчуває ваш стан.

Необхідні документи

До 5-ти років-тільки в супроводі законного представника:

вписана в закордонний паспорт законного представника;

дитина вписана у візу законного представника країни призначення (у разі необхідності);

оригінал свідоцтва про народження дитини;

оригінал нотаріально завіреного дозволу від обох батьків на ім'я законного представника (якщо один з батьків їде разом з дитиною - то оригінал нотаріально завіреного дозволу на вивезення дитини від другого батька).

З 5-ти до 14 років - якщо в супроводі законного представника (якщо у дитини немає проїзного документа дитини):

вписана в закордонний паспорт законного представника;

вклеєна фотографія дитини в закордонний паспорт законного представника;

дитина вписана у візу законного представника країни призначення (у разі необхідності);

оригінал свідоцтва про народження дитини;

оригінал нотаріально завіреного дозволу від обох батьків на ім'я законного представника (якщо один з батьків їде разом з дитиною - то оригінал нотаріально завіреного дозволу на вивезення дитини від другого батька).

З 5-ти до 16 років-якщо в супроводі законного представника (якщо у дитини є проїзний документ дитини):

вклеєна віза в дитячий проїзний документ в країну призначення (у разі необхідності); оригінал свідоцтва про народження дитини;

оригінал нотаріально завіреного дозволу на вивезення дитини від обох батьків на ім'я законного представника (якщо один з батьків їде разом з дитиною - то оригінал нотаріально завіреного дозволу від другого з батьків).