Хочеш стати студентом вишу? Вивчай нові правила проведення зовнішнього незалежного оцінювання. У 2015 році з'явилось чимало нововведень. Процедура проведення ЗНО залишається незмінною, конфедейційність зберігання і транспортування тестових завдань теж. А от що змінилось розкаже наша журналістка.

У 2015 році для вступу у вищий навчальний заклад дійсним буде лише сертифікат ЗНО 2015 року. Якщо минулоріч людина погано написала тестування з одного предмету і цьогоріч вирішила його перездати, їй доведеться реєструватися на усі предмети, які необхідні для вступної кампанії. І відповідно заново їх складати. Таке рішення зумовлено ще однією зміною. Адже вперше у 2015 році вводиться нова шкала оцінювання знань.

Хто ж складе, мінімально отримає сто балів. І вже від них йтиме шкалювання до 200. Хто не складе, і до прикладу, отримає 99 балів, не матиме права подавати документи у вищі навчальні заклади. Крім того, новинкою цьогорічного ЗНО є те, що тестування з української мови і літератури повинні здати усі випускники загальноосвітніх шкіл, незалежно від того, чи планують вони вступати у вуз чи ні. Адже його результати зараховуватимуться, як результати Державної підсумкової атестації. Тестові бали з мови переведуть у 12-ти бальну шкалу. Крім того, кожен, хто планує здобувати освіту у вузі повинен ознайомитись з його правилами прийому.

Як і в попередні роки абітурієнти обиратимуть чотири предмети з 12. Тестування проводитимуть з української мови та літератури, історії України, математики, біології, хімії, фізики, географії, російської мови та однієї з іноземних мов – англійської, німецької, французької, чи іспанської. Виключили із переліку всесвітню історію та світову літературу. Крім того, абітурієнти матимуть право подавати документи не більше, ніж у 5 вишів та не більше, ніж на три напрямки в кожному з них. А ще повинні будуть зазначати пріоритетність навчальних закладів, коли подаватимуть заяви на участь в конкурсі. Усі ці нововведення, вважають обласні чиновники, не завадять скласти тестування тим дітям, які наполегливо готувались.

Зовнішнє незалежне оцінювання цьогоріч проводитиметься у квітні-липні. 21 і 28 березня 2015 року відбудеться пробне тестування. Для цього з 1 листопада і до 15 грудня необхідно зареєструватися на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти. Вартість пробного тестування - 89 гривень. Безкоштовно перевірити рівень своїх знань завдяки тренувальному онлайн тестуванню можна на тому ж таки сайті.