Укриття троянд на зиму є одним з найбільш важливих етапів догляду за цими примхливими рослинами. Підготовка троянд до зими починається ще влітку - з правильного поливу і підгодівлі, а закінчується пізно восени - укриттям на зиму.

Невкриті на зиму троянди можуть не тільки постраждати і отримати обмороження, через яке сповільниться їх зростання навесні, але і зовсім загинути.

У кожного садівника є своя думка на рахунок того. як правильно вкрити рослини на зиму, крім того, багато що залежить від ділянки, сортів троянди, і звичайно, особистого досвіду. Варто пам'ятати, що старовинні садові троянди і видові (крім китайських, бурбонский, чайних) навіть у найлютіші морози вкривати не потрібно. Так як цвітуть вони зазвичай один раз, при цьому рано припиняють свій ріст, тому деревина встигає повністю визріти, і з настанням осені готова до морозів. А от сучасні садові троянди створювалися спеціально, щоб радувати людини безперервним цвітінням з самого початку літа і до глибокої осені. Зрозуміло, що «вічне» цвітіння передбачає тривалий ріст пагонів, які часто не встигають дозріти до холодів. Тому більшість сучасних сортів троянд потребують укриття.



pic

Готуємо троянди до зими

Перш ніж вкривати на зиму троянди, їх необхідно підготувати. Починайте заходи з середини літа. Припиніть підгодівлі комплексними добривами та органікою. Починаючи з липня, підгодовуйте троянди виключно калійними і фосфорними добривами. Заключну підгодівлю робіть у другій декаді вересня калійної магнезією - розсипте гранули на поверхні грунту. Це сприятиме зростанню коренів і зміцненню деревини. Постарайтеся не зрізати квіти для букетів, так як це провокує пробудження бруньок нижче місць зрізу і інтенсивному росту нових пагонів, які вчасно не визріють і послаблять троянди напередодні зими. Видаліть листя, так як у троянд не існує часу початку природного листопада. Це послужить сигналом для рослини - пора спати. Також залиште на кущі пару відцвілих бутонів, тоді почне дозрівати насіння і це подасть сигнал рослині, що потрібно готуватися до зими. Займіться цим не раніше третьої декади вересня, краще після перших заморозків, щоб не розбудити бруньки, розміщені в пазухах листків. Після цієї процедури кущі повинні висохнути, а вже після цього можна їх вкривати. Не забувайте, що осіннє листя - вогнище інфекції, тому їх краще спалити.



pic

Вибираємо правильний час

Перше, про що слід згадати - це те, що раннє укриття троянд на зиму є однією з причин їх поганої зимівлі. При достатній вологості і температурі троянди продовжують свою життєдіяльність і якщо в цей період їх укрити, бруньки можуть випріти і загинути. Також на зимостійкість троянд негативно впливають різкі коливання температури під час їх активного росту. Саме тому не варто поспішати з укриттям і краще дочекатися настання перших мінусових температур і витримати їх 10-12 днів при температурі від -2 до -5 С градусів морозу, давши тим самим трояндам повністю зупинити своє зростання. Оптимальний термін для укриття троянд - це перша або ж друга декада листопада. Троянди укриваються в суху погоду, коли встановиться температура в межах 5-7 градусів морозу.

Чим і як укрити троянди на зиму?

Найкращий матеріал - сніг. Саме він найнадійніше зберігає тепло і оберігає від морозу. Після першого ж снігопаду, зберете сніг і надійно присипте їм трояндові кущі. Відмінний покривний матеріал з лапнику, він підходить і під троянди і наверх, але це якщо у вас є можливість зібрати лапник в достатній кількості. Хороший покривний матеріал - ялинова тирса. Нею можна вкрити весь кущ і не турбуватися за свої рослини до весни. Можна вкрити кущі і листям, але тільки якщо ви впевнені, що в них немає хвороботворних бактерій, і зібрали їх в суху погоду. А найпростіше вирішення питання, це купити синтетичний покривний матеріал - лутрасил, агротекс, спанборд.

pic

Вкриваємо троянди на зиму

Щеплені троянди обріжте, видаліть хворі гілки і все листя. Обережно пригніть троянди до землі, закріпіть їх металевими або пластиковими дужками і укрийте лутрасилом або іншим укривним агроволокном схожого типу. Плетисті і напівплетисті троянди обрізати не потрібно, достатньо видалити хворі пагони і листя. Потім пригніть пагони ближче до землі (перед цим підстеливши лапник або дубове листя) і прикріпіть їх до землі за допомогою дерев'яних або металевих шпильок (можна зробити з дроту). Поставте над пригнутими трояндами дужки і укрийте їх лутрасилом. Якщо взимку синоптики прогнозують різке зниження температури, укриті троянди можна додатково присипати шаром снігу.

Знімаємо укриття з троянд

Навіть добре укриті восени троянди навесні можуть постраждати, якщо поспішити зі зняттям укриття. Його потрібно знімати поступово, коли встановиться погода з плюсовою температурою і грунт добре відтане. Спочатку приберіть лапник або листя, потім, через деякий час звільніть троянди. Краще час для цього - безвітряний і похмурий день ближче до вечора, тим самим ви виключите можливість отримання трояндами сонячних опіків. Коли укриття знято, видаліть сухі, зламані, обморожені і хворі пагони. Щоб запобігти грибковим захворюванням - проведіть обприскування розчином бордоською рідини з концентрацією 1%.

Читайте також: Плетисті троянди: посадка і догляд