Вже від завтра на Рівненщині синоптики прогнозують вдень мінусову температуру повітря. Щоб не застудитись тепло вдягатись замало. Варто згадати про способи і методи підвищення імунітету.

Багато продуктів мають здатність підвищувати захисні сили організму. Серед них брокколі, морква, молочні продукти з біодобавками, полуниця, ківі, гарбуз, лосось, кедрові горіхи, оливкова олія, м'ясо індички, цитрусові. Додавайте в їжу якомога більше зелені - петрушки, кропу, коренів і листя селери. Чудовий ефект дає постійне вживання гарбуза, кабачків, патисонів.

Ненасичені жирні кислоти, що містяться в рибі та морепродуктах, сильно підвищують захисні сили організму. Але пам'ятайте, що тривала теплова обробка руйнує корисні речовини. Дієтологи стверджують, що підвищити імунітет можуть перепелині яйця. Їх потрібно їсти сирими натщесерце по 7-8 штук.

Вітаміни для підвищення імунітету Свіжі фрукти та овочі, живі соки - основне джерело вітамінів. Але восени і взимку не забувайте про регулярний прийом вітамінних комплексів. Їх слід підібрати з урахуванням індивідуальних особливостей організму. Особлива увага - вітаміну С. Ударна доза у вигляді звичайної аскорбінки або розчинних шипучих таблеток, що містять добову дозу вітаміну С, захистить від застуди.

Народні засоби підвищення імунітету Природним натуральним засобом, що підвищує імунітет, вважаються трави і рослини: ехінацея, астрагалус, женьшень, лакричник, червона конюшина, желтокорень, кульбаба, часник, молочний чортополох, звіробій, чистотіл, дивосил. В наших аптеках можна зустріти й імуномодулюючі дивовижні рослини з Південної Америки і Південно-Східної Азії - готу кола (Gotu cola), вільцацора (Uncariatormentosa). Приймати трав'яні настої і відвари можна як з лікувальною, так і з профілактичною метою. Трави часто включають і до складу харчових добавок.

- Відмінний імуномодулятор, знайомий ще нашим прабабусям, столітник, по-науковому - алое. Приготувати зміцнювальний ліки просто: півсклянки соку алое змішати зі склянкою меду, додати склянку кагору, вживати по чайній ложці 2-3 рази на день перед їжею.

- Молочай Палласа, що росте в Сибіру і на Алтаї і званий в народі "мужик -корінь ", - потужний імуномодулятор. Ця рослина отруйна, тому вимагає обережного застосування, передозування неприпустима. Для приготування беруть 25-50 г сухого кореня, заливають 0,5 л горілки, настоюють 3 тижні в темному місці. Приймають строго по 7-10 крапель тричі на день від одного до трьох місяців.

- Зміцнюючий і заспокійливий збір (крім зміцнення імунітету він знімає аритмію, прискорене серцебиття і корисний при неврозах). Сухоцвіт болотна змішується в рівних частинах з мелісою, коренем валеріани, шишками хмелю, квітами липи, травою материнки, пустирником й насінням коріандру. Заварюється збір у попередньо ошпарений заварювальний чайнику з розрахунку 1 ст. ложка (з верхом) збору на 0,5 літра окропу. Чайник накрити і дати настоятися 1,5-2 години. Випивати порцію за день в 2-3 прийоми.