Багато батьків, яким небайдуже майбутнє своєї дитини, ближче до 12-13 років його життя, не на жарт починають турбуватися за те, в яке оточення може потрапити їхнє чадо. І не даремно! На думку педагогів, найчастіше дитина намагається дружити з тими однолітками, які володіють якостями характеру, не властивими йому самому.

Іншими словами, боязкий дитина шукає собі сміливого і хороброго одного, замкнутий і скромний дитина – відчайдушного хулігана, сором’язлива дівчинка буде прагнути до спілкування з розкріпаченої подругою, а тихий і мовчазний дитина вибирає одного-задираку.

У нинішній час дитина починає пробувати все заборонене набагато раніше, ніж того припускають батьки. Він жадає, якомога швидше, зазнати всі «принади» дорослого життя, тому і вдається до раннього заняття сексом, що призводить до небажаної вагітності та вірусних захворювань, до вживання алкоголю і наркотичних речовин, вступу в різні секти, чому, в першу чергу, сприяє вплив компанії дитини і засобів масової інформації.

Отже, що ж робити батькам, аби вберегти свою дитину від поганої компанії і негативного впливу на нього?

Однозначної відповіді на це питання не може дати ніхто, тому що розвиток дитини відбувається суто індивідуально. Але певний алгоритм поведінки все-таки виділено психологами та педагогами, слідуючи якому можна обійти багато «підліткові» неприємності.

По-перше, будьте другом своїй дитині, цікавтеся справами, захопленнями і компанією, дивіться на життя його очима. Постарайтеся прийняти його друзів щиро, як би важко не було. Ні в якому разі не ставитеся до них упереджено, бо за обличчям некерованого і конфліктного підлітка може ховатися дуже цікава людина, яка доповнить характер Вашого сина чи дочки.

По-друге, сприймайте свою дитину як особистість і ставитеся до нього відповідно. Прийміть той факт, що дитина має право самостійно приймати рішення, у тому числі і вибирати собі друзів. Але, а якщо Ви вважаєте компанію невідповідною для своєї дитини, то постарайтеся тонко натякнути або спокійно сказати про те, чого побоюєтеся і що хочете вберегти його від поганого впливу.

По-третє, докладете всіх зусиль, щоб зайняти вільний час дитини, направте енергію в корисне русло. Якщо дитина постійно зі своєю компанією шукає пригод на голову, то відправте його в секцію, яка зможе замінити йому дрібні розбої більш корисним і не менш екстремальним заняттям (наприклад, стрибки з парашутом або лазіння по скелях під наглядом професіонала, заняття боксом або карате і т.д.).

По-четверте, помірно контролюйте свою дитину. Не потрібно нав’язливо проявляти інтерес до його життя, але і не дозволяйте йому «плисти за течією». Деякі батьки припускаються помилки, забороняючи дружити своїй дитині з дівчинкою чи хлопчиком, які, як їм здається, можуть погано вплинути на його поведінку і світогляд. Але, в силу духу протиріччя, який править дітьми (особливо в підлітковому віці), батьки мають ризик втратити довіру з боку дитини і стануть менш інформовані про те, що з ним відбувається і чим він живе.

Тому, шановні батьки, якщо у Вас в сім’ї панує гармонія і взаєморозуміння, то така атмосфера може сприятливо схиляти до розвитку довірчих відносин зі своєю дитиною. А саме такі взаємини і будуть профілактикою того, що в певний етап життя дитини він не зв’яжеться з поганою компанією і не піддасться пагубному впливу друзів і буде позитивним шляхом самостверджуватися в суспільстві як повноцінна особистість.