Зір – це одне із того найдорожчого, чим наділила нас природа. Щоб вберегти його та "не знайомитись" з окулярами фахівці рекомендують виконувати гімнастику і вправи для очей не менше двох разів на день.

Вправи для поліпшення зору 1. Горизонтальні рухи очей: направо-наліво. 2. Рух очними яблуками вертикально вгору-вниз. 3. Кругові рухи очима: за годинниковою стрілкою і в протилежному напрямку. 4. Інтенсивні заплющення та розплющення очей у швидкому темпі. 5. Рух очей по діагоналі: скосити очі в лівий нижній кут, потім по прямій перевести погляд вгору. Аналогічно в протилежному напрямку. 6. Зведення очей до носа. Для цього до перенісся поставте палець і подивіться на нього – очі легко “з’єднаються”. 7. Часто поморгайте очима. 8. Робота ока “на відстань”. Підійдіть до вікна, уважно подивіться на близьку, добре видиму деталь: гілку дерева, що росте за вікном, або на подряпинку на склі. Можна наклеїти на скло невеликий шматок паперу. Потім направте погляд удалину, намагаючись побачити максимально віддалені предмети. Кожну вправу слід повторювати не менше 6 разів у кожному напрямку.

Для зняття втоми знадобляться наступні вправи: 1. Дивіться в далину прямо перед собою 2-3 секунди. Поставте палець на відстань 25-30 см. від очей, дивіться на нього 3-5 секунд. Опустіть руку, знову подивіться вдалину. Повторити 10-12 разів. 2. Ведіть олівець від відстані витягнутої руки до кінчика носа і назад, стежачи за його рухом. Повторити 10-12 разів. 3. Прикріпіть на віконному склі на рівні очей круглу позначку діаметром 3-5 мм. Переводите погляд з віддалених предметів за вікном на позначку і назад. Повторити 10-12 разів. 4. Відкритими очима повільно, в такт диханню, плавно малюйте очима “вісімку” в просторі: по горизонталі, по вертикалі, по діагоналі. Повторити 5-7 разів у кожному напрямку. 5. Поставте великий палець руки на відстані 20-30 см. від очей, дивіться двома очима на кінець пальця 3-5 секунд, закрийте одне око на 3-5 секунд, потім знову дивіться двома очима, закрийте інше око. Повторити 10-12 разів. 6. Дивіться 5-6 секунд на витягнутий на рівні очей великий палець правої руки. Повільно відводьте руку вправо, стежте поглядом за пальцем, не повертаючи голови. Те ж виконайте лівою рукою. Повторити 5-7 разів у кожному напрямку. 7. Не повертаючи голови, переведіть погляд у лівий нижній кут, потім – у правий верхній. Потім у правий нижній, а потім – у лівий верхній. Повторити 5-7 разів, потім – у зворотному порядку.