Миші, полівки та зайці можуть нанести величезний збиток саду, якщо не прийняти заходів для їхньої нейтралізації. Засобів боротьби з цією напастю багато, але не всі вони ефективні під час мишачої атаки.

КОГО ЗАХИЩАТИ

Добре ще, що далеко не всі дерева мишкам по зубах. Якщо сад старший 12 років - можна взагалі не переживати. Миші не будуть підгризати стовбури. Дерева для них інтересу вже не представляють - занадто товстий шар відмерлої, загрубілої кори, гризуни відправляться за більш ніжною їжею. Взагалі кору вони не сильно й люблять, прибігаючи до підніжного корму, тільки коли інший закінчується. У першу чергу миші ушкоджують яблуні та груші, набагато рідше чіпають абрикоси, сливи, вишні, тому що у кісточкових кора гірчить і приваблює гризунів тільки у голодний рік.

КРЕОЛІН ТА ІНШІ МИШАЧІ РЕПЕЛЕНТИ

Помічено, що запах креоліну відлякує мишей і зайців, тому його найчастіше додають по 50 г на 10 л вапняного розчину, яким білять стовбури дерев. Або - просочують деревну тирсу більш концентрованим розчином креоліну і розсипають у лунках плодових дерев. 50 г креоліну замінить чайна ложка розчину карболової кислоти.

Відвадити гризунів можна, якщо біля дерев розкласти пучки сухої м'яти, бузини або чорнокореня. Вдаються і до більш цікавих способів захисту. Наприклад, додають у побілку трохи крові свійських тварин. Подібну фарбу гризуни ніколи не прогризуть. Не менш ефективною є обмазка кори овечим послідом, для чого його розводять у воді.

Недолік всіх цих репелентів у тому, що при високій чисельності вони не спрацюють. Якщо почалася справжня навала гризунів, зупинити їх не вдасться жодним з репелентів.

МИШАЧА ЧУМА

Дуже ефективними для винищування мишей є зернові принади, зерна яких заражені мишачою чумою. Наприклад, такі як «Еффа». Вони практично нешкідливі для людини і здатні почати на вашій ділянці епідемію, що масово винищує гризунів. Такі принади навіть більш ефективні, ніж отруйні. Але і вони не врятують сад при високій чисельності шкід-ників. Адже отрути винищують лише частину особин, а епідемія діє поступово, і миші можуть за цей час обгризти деревця до висоти 50 см.

ЗА РЕШІТКУ

Кардинальний спосіб захисту - обгорнути стовбури руберойдом. Ось тільки під ним найчастіше починається парильня. Кора підпріває, та й навесні огородження необхідно прибирати. Тому часто застосовують традиційно ялинові або ялівцеві гілки. А більш простий спосіб - установка металевої сітки з дрібними отворами. Якщо врахувати при установці сітки стовщення стовбура при зростанні та вкопати її на 5-10 см глибше поверхні ґрунту - такого захисту деревам вистачить до самого похилого віку. І знімати його щовесни не обов'язково.

Джерело: http://domovyk.com