Розмарин є однією з нечисленних трав, які поєднують у собі чудові лікувальні, естетичні та кулінарні властивості. По-латинськи він називається Rosmarinus officinalis, що в перекладі значить «морська роса».

Батьківщина розмарину - Середземномор'я, де він користується заслуженою славою лікарської пряності, цінується в парфумерії, кулінарії та медицині. Недарма дружини древніх воїнів давали їм із собою в похід судини із чудодійним бальзамом, настояним на розмарині: він допомагав заживити й рани, що кровоточать, і серцеві недуги.



pic

Якщо ви вирішили завести власний кущ розмарину, то найкраще взяти паросток від уже дорослої рослини. Найчастіше для розсади використовують живці рослини. Вирощування його з насіння не завжди дає бажані результати, оскільки вирощений таким чином кущ може не мати усіх якостей тієї рослини, від якої було взяте насіння. Тому краще скористатися живцюванням. У цьому випадку можна гарантувати повний збіг корисних властивостей вашого куща з тими, котрими володіла материнська рослина. Можна помістити відросток у невелику ємкість з водою для розвитку коренів, а після цього пересадити його в гарний ґрунт, забезпечити нормальне постачання свіжим повітрям і звернути увагу на те, щоб місце, у якому буде розвиватися рослина було добре освітлене сонячними променями.



pic

Ґрунт, у якому росте ця рослина, також не вимагає особливої обробки. Але внесення деякої кількості елементарних добрив все-таки не завадить. Для додання більш естетичного вигляду рослині листя рекомендується зрідка обприскувати.



pic

На літній період краще пересаджувати розмарин на сонячне, але захищене від вітрів місце в саду. Зимувати рослина має в приміщенні, наприклад, у контейнерах, в яких легко переносити його в безпечне приміщення. За відсутності саду можна винести розмарин на балкон, що дасть йому можливість приймати сонячні ванни. Рослина можна виносити назовні, коли мине загроза заморозків, інакше вміст ефірної олії в розмарині знизиться. В умовах кімнати його потрібно ставити поблизу вікна. Адже, щоб розмарин міг рости нормально, йому слід забезпечити достатнє освітлення. Якщо розмарин росте у вазонах або горщиках, то йому необхідний частий полив. Оптимальними для цього рослини будуть умови помірної вологості. З усіх видів ємностей для вирощування розмарину краще вибрати теракотові горщики. Взимку, природно, полив повинен стати більш помірним. Утворення надлишків вологи взимку в ємності з розмарином абсолютно недопустимо. Але і недостатній полив може позначитися таким чином, що коріння поступово почне засихати.



pic

Кухні країн Середземномор’я при приготуванні практично всіх страв використовують розмарин. Цю пряність і в нашій країні стали все більш часто вживати гурмани. При додаванні в їжу, розмарин надає відмінний смак, але в кулінарії цю траву також застосовують як ліки.

pic

Лікувальна сила розмарину полягає в першу чергу в ефірних оліях, що містяться в ньому: це альфа-пінени, евкаліптова ефірна олія, камфора, борнеол і вербенон, що надають розмарину його характерний запах. Розмаринова кислота, а також гіркоти розманол і карнозол відповідають за його гіркий смак. Крім того, ця трава багата флавоноїдами лутеоліном і апігеніном. У результаті взаємодії усіх цих інгредієнтів, забезпечується корисна для здоров'я дія розмарину.



pic

Цікаво знати: з давніх часів багатьом травам приписували різні магічні властивості. Не виключенням є і розмарин. Планетою, під впливом якої перебуває ця рослина вважається Сонце. У Древньому Римі та Древній Греції димом спаленного розмарину наповнювали храми та будинки. Вважається, що запах цієї рослини здатний заспокоїти знервовану людину, допомогти упорядкувати почуття та думки. Аромат олії цієї рослини здатний значно поліпшити настрій людини. Зранку, вдихнувши цей аромат, можна швидко та легко позбутися стану сонливості. Розмарин запросто можна назвати ще й «ліками від ліні». Олія цієї рослини - це прекрасний помічник у боротьбі з депресією, апатією, загальним ослабленням сил організму. Розмарин здатний наділити хоробрістю здавалося б дуже тиху людину, може в значній мірі зменшити почуття незручності, допоможе побороти почуття непевності в самому собі. Він може стати гарним помічником у подоланні різних психологічних бар'єрів. Також ця рослина вважається прекрасним засобом для поліпшення пам'яті. Помічено, що студенти часто використовують цю рослину в період іспитів. За їхніми словами це не тільки вселяє почуття впевненості, але й у значній мірі сприяє поліпшенню процесу засвоєння навчального матеріалу.

Читайте також:

Рукола: користь та вирощування

Вирощування корисної зелені: кінза

М’ята – користь і вирощування