Кишенькові гроші не псують дітей, а роблять їх самостійними. Гроші - це свобода і впевненість в собі для дорослої людини. А для дитини кишенькові гроші - це перший крок у доросле життя, перша школа прийняття самостійних рішень.

Тому навчіть свою дитину правильно розпоряджатися грошима.

Йдіть основними правилами:

1. З 3-4 років можна брати дитину з собою в магазин. Вже в цьому віці можна пояснити дитині, що велика іграшка коштує дорого, тому ми її не купимо. Під час візиту в магазин вголос, щоб малюк чув, міркуйте про ціни та товари. Ігри в магазин - відмінний спосіб пояснити дитині, що таке гроші.

2. Дитину молодшого шкільного віку вже можна навчити користуватися банківською карткою. Тим більше що зараз багато банків пропонують послугу "дитяча карта". Тобто ви кладете кишенькові гроші дитині на спеціальну картку.

Переваги банківських кишенькових грошей: складно вкрасти, легко проконтролювати, взявши роздруківку в банку. Та й наркотики не так легко купити.

3. Видаючи кишенькові гроші дитині, розкажіть йому про те, що можна накопичити гроші на велику покупку, про яку він мріє.

З часом дитина зрозуміє, як економити і правильно розподіляти гроші, та ще й навчиться досягати поставленої мети.

4. Обговорюйте фінансові сімейні справи у присутності дитини. Спокійно й терпляче вислухай поради дитини про те, на що краще витратити гроші.

Почніть довіряти дитині гроші, адже рано чи пізно це доведеться зробити добровільно, інакше дитина почне хитрувати, виманюючи у вас гроші.