Зазвичай садівники виконують побілку дерев всього один раз - з настанням весни. Але якщо розібратися, то осіння побілка є якщо не кориснішою, то, як мінімум рівноцінною по необхідності з весняною. Осіння побілка допомагає захистити стовбури дерев в зимовий період від обмерзання, морозобоін, сонячних опіків, різких перепадів температур, а також комах-шкідників, що вражають кору.

Восени за рахунок серйозного перепаду добових температур (приблизно 15-20°), на стовбурах плодових дерев можуть з'явитися глибокі тріщини. У першу чергу, вони вражають тільки поверхневі тканини, але потім проблема проникає і глибоко в стовбур дерева. Кора тріскається усе сильніше, лупиться, обпадає з дерева, оголений стовбур піддається шкідливому впливу навколишнього середовища. Від подібного впливу страждають молоді та дорослі дерева. Це може привести до виникнення найрізноманітніших захворювань на поверхні, а пізніше й усередині дерева. Цілком можливий і чорний рак плодових дерев, від якого садові рослини досить швидко гинуть.Осіння побілка - це цілий комплекс робіт, що включає в себе очищення стовбура дерева від старої кори, підготовки розчину і безпосередньо побілки.

Вибираємо час побілки

Найбільш вдалий час для побілки - кінець жовтня - листопад, коли з дерев вже опало листя. Дуже важливо встигнути побілити дерева до того, як ляже перший сніг, поки температура повітря тримається вище +2°- +4°С.



pic

Чистимо стовбур перед побілкою

Щоб побілка насправді допомогла дереву, потрібна ретельна попередня підготовка стовбура: очищення від моху, лишайника і старої омертвілої кори, так як всі вони сприяють поширенню парші та плодової гнилі. Перед початком роботи розкладіть під деревом щільно прилеглу до стовбура плівку або брезент розміром - метр-півтора в кожну сторону. За допомогою спеціального скребка або дерев'яного ножа очистить зверху вниз стару омертвілу кору. Працюйте акуратно, щоб не зачепити живі тканини, а якщо ж це трапилося, обробіть пошкоджену ділянку садовим варом або деревним вугіллям. Після закінчення роботи зберіть кору і спаліть, щоб запобігти поширенню хвороб. Проводити чистку бажано після дощу, коли кора розмокла і легше відокремлюється від стовбура.



pic

Готуємо розчин для побілки

Для побілки зазвичай застосовується гашене вапно - це ефективно і недорого. Щоправда, стовбур доведеться побілити двічі, інакше не вийде покриття потрібної товщини, що дуже важливо в зимовий період. Більш ефективними є спеціальні розчини, які не бояться дощів і до всього іншого знезаражують кору. Такі засоби можна купити як в садових магазинах, так і спробувати приготувати самому.

На 10 літрів води візьміть 2-3 кілограми крейди або гашеного вапна, 50-100 грам казеїнового або столярного клею і 500 грам мідного купоросу (попередньо розчиненого в гарячій воді). Клей варто додавати для того, щоб дощ не міг змити побілку дерев. Суміш поступово розбавляється водою до консистенції густої сметани. Далі, дати побілці трохи настоятися, приблизно кілька годин, і використати за призначенням.



pic

Білимо дерева

Деякі садівники вважають, що достатньо побілити стовбур лише до нижніх скелетних гілок. Однак, це поширена помилка. Чим вище виконана побілка дерева, тим краще. Протигрибкові і дезінфікуючі речовини, що входять до складу засобів для побілки, діють не тільки як бар'єр, але і допомагають позбутися мікроорганізмів і комах, що сховалися під побіленої корою. Сама побілка проводиться в суху погоду пензлем або фарбопультом в два шари. Розмір щітки повинен відповідати товщині стовбура, тоді витрати буде мінімальними. Якщо ж ви вирішите провести побілку за допомогою фарбопульта, врахуйте, що розчину знадобиться більше. Білити молоді дерева потрібно меншою концентрацією вапна, тому для них розводьте вапно на 20 літрів води. Якщо побілка відпадає від кори, то доведеться дерево перебілити. І пам'ятайте, колір побілки, що вже висохла, повинен бути білим, а не сірим, тільки білий колір відштовхне сонячні промені.

Провівши осінню побілку, ви можете бути повністю впевнені, що ваші дерева надійно захищені від хвороботворних бактерій і мікроорганізмів, що живуть в корі, а також їм не страшні сонячні опіки і перепади температур. Не забувайте тільки про те, що подібний догляд за садом повинен бути суворо систематичним, а не одноразовим, адже очищення і побілка дерев у саду - один з основних факторів захисту.

Читайте також: Білити чи не білити дерева?