Найчастіше кімнатна рослина пасльону асоціюється з періодом новорічних і різдвяних свят. А насправді, ця рослина здатна радувати своїми квітами і плодами протягом усього року. Як і будь-якій іншій кімнатній рослині, пасльону необхідний правильний догляд, а для цього дотримуватися відповідного температурного режиму, оптимального поливу та інших важливих елементів догляду.

Пасльон, або як його ще називають - зимова вишня, нараховує близько 900 представників виду пасльонових, в тому числі і всім відома картопля. Цвіте він влітку, а до осені з'являються красиві, схожі на вишні ягоди, які в міру дозрівання змінюють забарвлення від зеленого до яскравого оранжево-червоного кольору і тримаються на рослині всю зиму, аж до ранньої весни.

Освітлення

Для пасльону необхідно хороше сонячне світло, в тіні дана рослина не даватиме плоди. Ідеально підходять підвіконня з південної і південно-східної сторони, а ось північна сторона для вирощування пасльону абсолютно не підходить. Щоб уникнути опіків на південних вікнах, його слід ховати від прямих сонячних променів. У літній час рослину потрібно обов'язково виносити на свіже повітря.

pic

Температурний режим

Оптимально, щоб середня температура у весняно-літній період була мінімум 18 градусів, а максимум - 26. В зимовий період температуру слід знизити до 12-14, інакше можливий побічний ефект - опадання плодів та листя. Надзвичайно негативно рослина реагує на протяги, їх краще уникати.

Оптимальний полив

Рясний полив під час вегетації - обов'язкова умова для комфортного стану кімнатного пасльону. А ось в решту часу полив повинен бути помірним, достатньо не допускати періоду пересихання грунту. Також важливо контролювати рівень вологості повітря, в ідеалі він не повинен опускатися нижче 60%. В жаркий період часу, коли досить складно зберегти такий рівень вологості, рослину пасльону врятує регулярне обприскування і опускання горщика в піддон з мокрим керамзитом.

 

pic

Способи розмноження

Існує два методи розмноження пасльону,що найчастіше використовують квіткарями. Перший - насінням, а другий - живцями.

  • розмноження насінням

    Для посадки насіння необхідно підготувати контейнер і добре просіяну землю, а після цього насіння розкладаються на поверхні грунту. Далі поверхню притрушують піском, злегка зволожується і накривається плівкою. Контейнер з насінням і накриттям ховається в тепле місце (+ 22-23). Протягом 2-3 тижнів мають з'явитися сходи, які в міру росту потрібно буде 2 рази пікірувати і тільки після цього рослина буде готова до висадки в грунт.

  • розмноження живцями

    Ще один варіант розмноження - стеблове живцювання. Після весняної обрізки зрізані гілки не викидають, а висаджуються в суміші землі і торфу, а після вкорінення їх можна пересаджувати в окремий горщик. В ємності для пересадки нижній шар обов'язково повинен бути дренажний.



pic

Добрива

Утворення квітів і плодів безпосередньо залежить від правильного та своєчасного внесення необхідних добрив. У зимовий час підгодівля не дуже потрібна, а ось у вегетаційний період для підживлення використовуйте мінеральні добрива для квітучих рослин.

Пересадка

Щороку пасльон слід пересаджувати, пересадку найкраще поєднувати з обрізкою. Оптимальний період для цього - лютий, пересадку здіснюють у субстрат з високими вологоутримуючими і повітропроникними властивостями. Пересадки пасльону сприяють сильному і здоровому росту цієї рослини. Наприкінці зими стебла обрізають на половину висоти для красивого формування крони.

Якщо ваш пасльон почав хворіти, жовтіти або скидати листя - йому не підходять умови. Розгляньте рослина уважно, адже за зовнішнім виглядом можна легко зрозуміти, з чим пов'язана проблема. Наприклад, якщо йому не вистачає світла - то пасльон скине листя, якщо мало тепла, то результат - погане цвітіння і маленькі плоди, а ось скручування листя говорить про надлишок сонячних променів.