Середина жовтня на календарі. Дні стають дедалі коротшими, а ночі - довшими. Просинатися зранку і бігти на роботу стає важче. Попереду багато справ, а думки лише про подушку і теплу ковдру. Вам знайоме?Якщо так, наступні поради для Вас!

Ефективні способи боротьби з сонливістю на робочому місці

1. На першому місці по боротьбі з сонливістю і досі залишається кави. Як правило, допомагає тільки свіжозварений, розчинна може викликати протилежний ефект. Якщо варити каву на роботі можливості немає, то пару ложок розчинної кави можна розбавити колою або пепсі. Підбадьорливий ефект забезпечений, але дія його короткочасно. Для меншого навантаження на серце кави можна замінити міцним зеленим чаєм.

2. Ще одним популярним способом боротьби з сонливістю останнім часом стали енергетичні напої. Їх дія триває близько 4-5 годин. Але з ними треба бути обережними, не можна перевищувати дозу, вказану на банку, і в жодному разі не вживати сердечникам і тим, у кого проблеми з тиском.

3 . Спробуйте справитися з "сонним" бажанням за допомогою ефірних олій. Підбадьоритися і сконцентрувати увагу допоможуть: лаванда, розмарин, лимон, жасмин, грейпфрут. Вибирайте те, що подобається саме вам.

4. Потужним зброєю по боротьбі зі сном є активність і рух. Спробуйте наступні вправи: - пару хвилин помасажуйте долоні, потріть один про одного долоні; - близько хвилини розтирайте вушні раковини; - потріть теплими пальцями щоки вгору і вниз; - злегка постукайте по маківці голови; - розчісуйте волосся в різні боки близько трьох хвилин; - енергійно погладьте кулаком внутрішню і зовнішню сторону передпліччя. Навіть деякі з цих вправ здатні освіжити і привести думки до ладу. 5. помийте обличчя по черзі холодної та гарячої води. Зробіть близько трьох таких контрастів. Закінчити краще холодною водою. Якщо такий метод вам не підходить, наприклад, тому що ви боїтеся змити косметику, то контрастний міні-душ можна влаштувати для рук. Для цього підставте кисті під сильний струмінь води на 2-3 хвилини. І звичайно, не забувайте чергувати холодну і гарячу воду. Цей спосіб здатний підбадьорити надовго.

6. Вийдіть ненадовго на свіже повітря. Особливо добре допомагає морозне повітря. Глибоко подихайте 5-10 хвилин. 7. Їжте продукти, які надають тонізуючу дію на організм. Добре підживлює енергію цукор. З'їжте плитку гіркого шоколаду і вже через п'ять хвилин відчуєте себе набагато бадьоріше. Але не наїдайтеся сильно, ситий шлунок тільки підстьобне організм до сну.

8. Відкладіть монотонну роботу. Займіться краще активної розумової або фізичної (в залежності від роботи) діяльністю. Походіть або змініть положення тіла.

9. Спробуйте слухати гучну бадьору музику, природно в навушниках, щоб не заважати іншим працівникам. 10. Кращий спосіб перемогти сон - поспати . Якщо є хоч якась можливість подрімати на роботі 15 хвилин - зробіть це. Навіть дуже короткий сон допоможе прийти в себе. Щоб не спати на роботі постарайтеся дотримуватися режиму, лягайте спати раніше і висипайтеся, тоді боротися зі сном і зовсім не доведеться.