Осінь є найкращим часом для початку нового проекту, що забезпечить врожайний сад і город у наступному році. Цей проект полягає у створенні компостної ями, чи то пак купи.

Час збирання врожаю надає великі можливості для початку створення компостної купи, тому що гниючі овочі та фрукти, сухе листя, гілки та трава містять відмінні живильні речовини, які згодом руйнуються і насичують ґрунт азотом, що необхідний для весняної посадки рослин.

Складання компостної купи - досить простий процес, особливо якщо додержуватися певних порад. Насамперед, підберіть місце для компостної купи. Вбийте чотири півтораметрових дерев'яних або металевих кілочки в землю на тридцять сантиметрів. З трьох боків натягніть металеву сітку, залишивши одну сторону відкритою для вільного доступу.

Зберіть у саду та на городі гілки, обрізані з дерев і кущів, листя, траву та всі непотрібні гниючі залишки овочів і фруктів. Зробіть з них купу близько одного метра в діаметрі та одного метра у висоту. Так ви досягнете високої температури всередині купи, що буде сприяти правильній підготовці живильних речовин.

У квітах також міститься безліч живильних речовин, які підійдуть для створення компостної купи. Якщо ваші однолітні квіти вже втратили свій привабливий вигляд, вирвіть їх і складіть у компостну купу. Почекайте, поки листя ваших багаторічних рослин стануть коричневими, після чого обірвіть їх і додайте у компостну купу.

Шар з кожного матеріалу повинен становити близько 15 сантиметрів. Полийте кожний шар розчином добрив: азоту, фосфору та калію і додайте вапняний порошок для запобігання запаху. Кожний шар накрийте ґрунтом.

Надайте компостній купі форму вулкана, і нагорі зробіть поглиблення для збору дощової води. Час від часу поливайте компостну купу для підтримки її у вологому стані і перевертайте її періодично для зсуву у центр купи зовнішніх сухих шарів, де вони зможуть перетворитися у відмінний гумус. З метою обережності не варто додавати у компостну купу хворі рослини, а також рослини, нещодавно оброблені гербіцидами.

Замість того щоб віддаватися осінній депресії зверніть свою увагу на нескладний і забавний проект, що забезпечить вас гарним садом і багатим врожаєм у наступному році. Зробіть компостну купу восени, і навесні ваш сад отримає живильні речовини, які накопичувалися та перероблялися протягом всієї зими.

Не варто додавати у компост:

  • відходи, що не розкладаються: пластмаса, скло, гума, шкіра;
  • отруйні речовини: протигнильні та дезінфікуючі засоби, отрути, фарби, розчинники, бензин і т.п.;
  • мішки для пилососів, які можуть містити, наприклад, уламки скла;
  • тютюнові недокурки або кольоровий папір рекламних проспектів, які містять важкі метали;
  • велику кількість паперу за раз;
  • попіл або вапно, які роблять компост надмірно лужним.

Читайте також

Що робити з опалим листям

Оздоровлюємо грунт

Джерело: http://domovyk.com