Будете сміятись, але депутати Рівнеради так і не прийняли чіткого рішення щодо онлайн-трансляції своїх сесій. Минулого тижня комісія, створена за дорученням міського голови ще у серпні (!), вчергове зібралась, подискутувала і в підсумку прийняла документ, про який хочеться сказати: воно, може, було б і смішно, якби...

Якщо коротко, то результат бурхливої розумової діяльності депутатів людською мовою можна сформулювати приблизно так: онлайн-трансляція не потребує ні дозволу, ні заборони. Називається, приїхали, злазьте - чого ж було тягнути два місяці?..

А того, що паралельно в наших з вами обранців народились ось які сумніви. Мовляв, завдяки онлайну рівняни зможуть побачити, як голосує той чи інший депутат (а я вам що казав?). А серед питань, які розглядають на сесіях, є й делікатні - земельні, майнові... І депутат, який проголосує "не так", як хочеться якомусь бізнесмену, чиє питання вирішували, може зазнати неприємностей за свою позицію. А якщо не він, то його близькі.

Мій аргумент про те, що й нині потенційний бізнесмен-месник може цілком легально прийти на сесію і поспостерігати за ходом голосування, або ж звернутись за допомогою до відеооператорів, журналістів чи фотографів, аби ті допомогли з "речовими доказами" депутатського волевиявлення, сприйнятий не був. Мовляв, скільки тих операторів - якщо хтось "сплавить наліво" запис голосування, це можна буде легко виявити. А ось онлайн - річ, так би мовити, безособова - і загальнодоступна. А тому - певною мірою небезпечна для таємниці депутатського волевиявлення. І таким чином кожне голосування стає ніби відкритим. А в регламенті цього немає. Отже, можливо, варто його змінити? Або ж придбати систему "Рада". І тоді наші з вами обранці тихенько тиснутимуть кнопочки в анонімному режимі, й жоден зловмисник-бізнесмен не дізнається, як проголосував той чи інший непідкупний депутат Рівне ради. Тому й вирішили: рекомендувати якнайшвидше придбати для Рівне ради таку систему. Дарма що заступник міського голови з економічних питань Сергій Васильчук заявив: коштів на це немає, тут аби з комунальниками розрахуватись. Усе одно вирішили: рекомендувати. Мовляв, а раптом?..

Справді, не так вже багато й коштує та система. Депутати, які настільки бояться за свою безпеку, могли б скинутись і придбати її, так би мовити, вскладчину. А потім би якось оформили, якось провели "заднім числом" - наші начальники добре знають, як це робиться:) Один таксист зі слів пасажира-правоохоронця розповів мені, приміром, що приблизно так заасфальтували деякі рівненські двори: бурхлива активність у цьому напрямку, подейкують, була пов'язана саме з тим, що кошти на ці роботи давно списали, а коли прийшла перевірка - довелоь гарячково й справді щось робити...

Утім, усе це могло приснитись і таксисту, і правоохоронцю, і мені. А ось цілком серйозно хочеться висловити таку думку: чи не здається тобі, читачу, що депутати, якщо вже стали депутатами, повинні мати сміливість відкрито висловлювати власну думку. А ризик - невід'ємна плата за публічність. І за ті переваги, які отримує вчорашній пересічний рівнянин, який сьогодні стає "вершителем доль" міста. Простіше кажучи: хотіли стати депутатами? Правда, дуже хотіли? Деякі злі язики кажуть, що хтось навіть гроші платив, аби потрапити до прохідної частини прохідного списку. Брехня, звісно - це в інших містах можливо, а у Рівному укладачі списків керувались винятково професійними та людськими якостями претендентів. Мова не про те. Просто мені особисто здається так: разом із статусом депутата людина отримує "в навантаження" і певні ризики. І ризик відповідальності за публічно висловлену позицію - один із них.

Як мовив хтось із великих, демократія - недосконала річ, але нічого кращого людство поки що не придумало. І перебування депутатів ніби "за склом", під постійним прицілом уваги як симпатиків, так і недоброзичливців - це один із запобіжників від корупції.

До речі, в німецькому парламенті депутати працюють справді за склом. А через скло за ними постійно споглядають екскурсанти. Ідеш Рейхстагом, зупинився на хвильку перед склом, яке відокремлює натовп цікавих від сесійної зали, подивився на все це дійство - і далі за екскурсійним маршрутом... Чим не креативна ідея для наповнення міського бюджету? Треба буде голові бюджетної комісії Сергієві Паладійчуку (одному з небагатьох, до речі, хто від самого початку підтримав ідею онлайн-трансляції) взяти на озброєння:) 

А, і ще:) Це ж не все! Депутати рекомендували ЗМІ утриматись від онлайн-трансляцій, поки не встановлять систему "Рада". А якщо якесь ЗМІ не послухає рекомендацій - юридичний відділ Рівне ради має принаймні вивчити правові наслідки здійснення онлайн-трансляцій. Ось так усе серйозно:)

...І головне, що всі ми чудово розуміємо - через якісь кілька років усе це видаватиметься смішним. Як видається зараз дивним, що колись не було мобільників та Інтернету. Депутати наступного скликання зі сміхом згадуватимуть, як їхні попередники створили проблему на порожньому місці, а потім самі ж її наполегливо вирішували. Але все це буде згодом... І сміх, і нові депутати.