На виставці IAA-2014 в Ганновері польська компанія Solaris показала міський автобус Urbino наступного покоління, що виділяється футуристичним дизайном.

Зовнішність нового низькопідлогового автобуса Solaris Urbino зазнала кардинальних змін - округлі форми поступилися місцем гострим граням. А такий характерний для автобусів Solaris дизайнерський елемент як несиметричне лобове скло виглядає більш динамічно. Фари головного світла, так само як і салонні ліхтарі виконані на енергозберігаючих світлодіодах.

pic

В основі кузова лежить новий каркас, який за колишньої міцності, значно втратив у вазі. Він, як і колись, виготовлений з нержавіючих матеріалів. Зниження маси вдалося досягти переплануванням вертикальних і горизонтальних сталевих профілів. Сервісне обслуговування автобуса Solaris Urbino спростилося, завдяки тому, що відповідні кришки тепер відкриваються на кут в 170 градусів, що на 40 градусів більше, ніж у попередника.

pic

На виставці IAA-2014 в Ганновері були показані два варіанти нового Solaris Urbino: одиночний, довжиною 12 м і здвоєний, 18-метровий. Нові стандарти комфорту для пасажирів досягнуті не тільки завдяки збільшеному числу сидінь, але також і за рахунок більш широких і високих дверних прорізів. Стандартна ширина дверей дорівнює 1230 мм, проте в якості опції можна замовити і із збільшеною на 20 мм шириною. Висота дверей може становити 1970 або 2000 мм. Істотно поліпшена звукоізоляція салону. Так, рівень внутрішнього шуму дорівнює всього 74,8 dBA, що нижче не тільки загальноєвропейських стандартів (80 dBA), але й особливо строгих німецьких (77 dBA).

pic

Доопрацьовано і робоче місце водія. Його сидіння розташовується на 50 мм вище, ніж у попередника, що підвищує видимість через лобове скло і спрощує візуальний контакт з пасажирським салоном. Площа лобового скла істотно зросла, що також покращує оглядовість. Водій також оцінить і нову панель приладів з великим кольоровим сенсорним дисплеєм , який до цього встановлювався на трамваї і електробуси Solaris.

В арсеналі Solaris Urbino - нова пневмопідвіска коліс, з прогресивними характеристиками. Вона змінює свою жорсткість залежно від швидкості і якості дороги, що поліпшує керованість і підвищує плавність ходу. Як опція передбачена установка системи курсової стійкості ESC.

На автобуси встановлюються новітні двигуни, що відповідають екологічним стандартам Євро 6. Так, на виставці IAA-2014 модель Urbino 12 була укомплектована 6,7-літровим турбодизелем Сummins потужністю 280 к.с. і автоматичною 6-ступінчастою коробкою передач Voith Diwa. Найближчим часом Urbino також приміряє на себе газовий двигун, гібридну (дизель-електричну) силову установку, а також постане в якості електробуса.