Засинати та прокидатись під під стукіт, пиляння та свердління змушенні мешканці сусідніх з будівництвом на Соборній 5 багатоповерхівок. Людей вже два тижні катують шумом і в день і вночі. Бо поряд - монолітне будівництво - зводять фешенебельні апартаменти, нехтуючи спокоєм рівнян. Комунальний патруль спробував допитатись - як і чи покарають забудовників, скільки ще терпітимуть шум люди, і що буде, коли терпець останніх увірветься.

Сучасний будинок в центральному парку міста - так рекламують своє дітище забудовники. Здавалось би рекреаційна зона - рай для тих, хто тут має квартири. А виходить навпаки - будівництво на Соборній 5 перетворило життя мешканців навколишніх будинків на пекло. Спершу будівництво велось лише удень, але з першого вересня на об'єкті почали трудитись ще й вночі. Відомий у Рівному фотограф та ще й любитель екстремального відпочинку до такого екстриму виявився неготовий.

Олександр Бусленко тепер щовечора бере трирічну Даринку і їде за місто. І так другий тиждень. До того, каже, пробував сам утихомирити будівельників - ходив на будмайданчик і вже там чекав правоохоронців. Не один він набирав 102. Дмитро Лазарєв із сусідньої п'ятиповерхівки теж телефонував правоохоронцям. Ті на виклики спершу реагували, потім очевидно, втомились, каже чоловік.

У міськвідділі кожен такий виклик зафіксований. Люди скаржаться на шум з будмайданчика і в одинадцятій вечора і під ранок. На шум уночі тут зреагували адміністративним протоколом. Навіть винного встановили - а от як його покарати за нічний шум вирішуватиме адміністративна комісія.

Максимальний штраф за порушення правил додержання тиші - до півтисячі гривень. У санепідслужбі міста теж отримали звернення від мешканця Соборної. Виїхали за адресою скаржника і встановили, що рівень шуму в квартирі сягає 43 децибелів, при тому що допустима норма вдень становить 40, а вночі 30 децибелів.

Тепер виконроб має місяць, щоб припинити шуміти. Коментувати ситуацію він відмовився, мовляв, все що за межами будмайданчику, його не стосується. Все вирішує забудовник. Якщо той скаже зупинити будівництво - то припинить шуміти. У СЕС тим часом обіцяють перевірити, як суб'єкт господарювання виконує припис.

Повторне порушення передбачає серйозне покарання - забудовника можуть змусити відшкодувати збитки у розмірі 100 відсотків вартості виконаних робіт. Забудовник Роман Мироненко про це знає, принаймні, від програми комунальний патруль. Але донести позицію затійників будівництва людям, яких тероризують шумом, він відмовився. Лиш зазначив - будуватиме і далі. Тим часом люди чекають на реакцію влади.

Звернення від мешканців Соборної 7 у міськвиконкомі зареєстроване 4 вересня. Там мають місяць на відповідь. В управлінні архітектури та містобудування пообіцяли із вивченням проблеми не зволікати. Якщо їх не почують, кажуть скаржники, вдаватимуться до радикальних дій. Майдан, мовляв, навчив вирішувати проблеми.