Початок осені - основна пора збору вирощеного врожаю. І від того коли і як був проведений збір, залежить якість плодів та їх тривалість зберігання. Слід враховувати ступінь зрілості - технічну чи біологічну - для збору плодів, а також як краще їх використовувати або переробляти.

Збір урожаю томатів. Для того, щоб з куща зняти велику кількість дозрілих плодів, треба починати знімати трохи почервонілі, пожовклі і такі плоди, що лише починають змінювати забарвлення. Такі помідори дозріють за 10 - 15 днів на сонечку, і за смаком вони не відрізнятимуться від тих, які дозріли на кущі. А от якщо зняти зелені плоди, то вони теж дозріють, але смак у них вже буде іншим. І якщо зелений помідор ще не встиг налитися, тобто не набув нормального розміру і виду або ж він заражений якимсь захворюванням, то він взагалі не дозріє, а просто може згнити.

pic

Багато городників намагаються зібрати весь урожай томатів у серпні, оскільки вважають, що від «холодної роси», яка випадає, плоди гинуть. Але така небезпека є реальною не для всіх сортів. У скоростиглих сортів томати дозрівають десь в середині - в кінці липня, а кущі і листя відмирає в другій половині серпня, от тоді і знижується стійкість плодів до різних захворювань. Тому, до початку серпня, слід знімати тільки дозрілі плоди і ті, які тільки почали зріти. Якщо існує загроза похолодання + 5С або холодного дощу (нижче +8 С), тоді всі більш-менш достиглі плоди потрібно зняти. Після чого, всі кущі прибирають, навіть якщо на них залишилися дрібні плоди (вони не встигнуть дозріти). Але якщо холодів не було, то томати встигнуть дозріти на кущі. У ранніх сортів в серпні листя починає жовтіти і покриватися плямами, що є природною ознакою відмирання і це ніяк не впливає на плоди. У середньостиглих сортів збір плодів такий же, як і у скоростиглих, тільки відмирають кущі пізніше, якщо вони не захворіють фітофторозом. Тому, зелені плоди при відсутності загрози заморозків можна залишити на кущах до кінця серпня.

pic

Пізньостиглі сорти і гіганти у відкритому грунті зазвичай не встигають дозріти, тому їх зелені плоди можна починати збирати з серпня. При появі плям фітофтори на листках, незалежно від погоди - це перша ознака у пізньостиглих сортів масового збору зеленого врожаю, так як після хвороби листя, захворювання перейде на плоди. Тому, зі збором врожаю треба не спізнитися. При такому зборі врожаю, з кожного куща скороспілого сорти можна зібрати близько 2 кг, помідор, середньостиглої сорту 2-3 кг, а пізньостиглий сорт і гігант від 5 до 6 кг, але тут все залежить від погоди і сортності.

pic

Так само збір врожаю томатів залежить багато в чому ще й від того, на що будуть використовуватися зібрані плоди і через якийсь час. Виходячи з усього цього, городник сам повинен підібрати стадію зрілості, коли повинен бути зірваний плід. Така стадія визначається кольором плоду: перша стадія - зелені, потім йдуть молочні, далі бурі, рожеві і найостанніша - червоні.

У червоних помідор термін зберігання короткий, так як вони спілі і збирають їх для негайного використання, для приготування томатної пасти, томатного соку або вживають у свіжому вигляді. Зберігаються вони не більше 5 днів.

Для засолювання та маринування краще йдуть бурі томати, які зберігаються приблизно 7 днів. Плоди в стадії початкової стиглості і зелені плоди збирають в основному для тривалого зберігання. У таких помідор термін зберігання близько 10 днів, а у зелених ще більше.

pic

Правильне зберігання томатів. В чистий дерев'яний ящик, щільними рядами укладають неперезрілі, цілі, здорові, сухі і чисті помідори. Кришку для ящика треба підібрати таку, щоб при закритті не пошкоджувала томати. Поставити ящики варто в нежитлове, добре провітрюване і прохолодне місце. Таким чином помідори зберігаються близько 2 місяців.

Помідори молочної зрілості, які зібрані були в другій половині листопада, зберігаються особливо довго. Дно ящика вистилають соломою, а самі плоди загортають щільно в папір. Потім ящик виносять в льох, де накривають його від зайвого світла. Таким чином, томати зберігаються до січня і можуть порадувати вас на новорічні свята. Але для цього їх треба занести в тепле приміщення дня за 3-4, щоб потім вони порадували вас своєю зрілістю.

pic

Існує ще один спосіб тривалого зберігання помідор молочної зрілості. Дно і стінки ящика вистилають теплоізоляційним матеріалом. Викладають шарами помідори і кожен шар пересипають пінополіуретановими кульками. Ці кульки добре утримують тепло, і помідори в них не мнуться. Верхній шар помідор вкривають теплоізоляційним матеріалом і щільно закривають кришкою. Таким чином, помідори зберігаються краще на закритій лоджії або на балконі при температурі -3С- -5С. При занесенні їх в тепло, вони відразу ж почнуть дозрівати і через кілька днів вони будуть червоними і готовими до вживання в їжу.

pic

Як отримати насіння томатів. Плоди на насіння потрібно відбирати зі скоростиглих здорових і врожайних рослин. Збирають їх з першої та другої кисті. Материнські рослини заздалегідь відзначають і стежать за дозріванням на них плодів. На насіння краще брати визріли, але не перезрілі плоди. Тому після почервоніння помідорів їх знімають через 7-8 днів.

Зрілі плоди миють, розрізають упоперек по діаметру, з насіннєвих камер ложкою або дерев'яною паличкою в скляний, глиняний або емульований посуд вибирають насіння. Через 2-3 дні насінинки перебродять (відкиснуть) у власному соку. Ознакою скисання є поява плівки і освітлення соку. Потім їх промивають чистою водою, розсипають на полотні або обгортковому папері, добре просушують, складають у паперовий пакет і зберігають при температурі 18-20 °. Перед посівом обов'язково перевіряють на схожість.

Читайте також:

Як зібрати врожай слив та як їх зберігати

Квасоля: збір та зберігання врожаю

Коли копати моркву?