У вересні доведеться приділити багато уваги ягідним культурам: потрібно завершити догляд за грунтом і кущами, зібрати урожай ягід, позбутися від опалого листя або переробити їх в компост, мульчувати і перекопати грунт під кущами. Також в цей період потрібно висадити більшість ягідних чагарників.



pic

Полуниця

Два рази протягом місяця варто прорихлити грунт на ділянці з одно-або двох-річної полуницею, де в цей час почали інтенсивно відростати нове листя. Також треба видалити вуса, які теж пішли в інтенсивний ріст. Залиште лише кілька добре укорінених розеток, які знадобляться для підсадки навесні.



pic

Смородина

На кущах смородини та агрусу виріжте зайві гілки - старі, хворі, загущені. Орієнтуйтеся на рекомендований число пагонів в кущі. Для згаданих культур воно становить 3 або 4 молодих пагонів за рік. На чорній смородині зріжте всі гілки, які старше 4 років. Агрус, біла і червона смородина - довговічніші, тому в кущах можуть бути гілки віком 6-7 років.



pic

Суниця

Спробуйте утеплити кущі ремонтантной суниці в період дозрівання. Приміром, можна замульчувати грунт під кущами тонким шаром торфу і зробити укриття для грядки. Один зі способів - встановити дуги з плівкою або нетканим матеріалом. Навіть незначне підвищення температури дозволить значно продовжити збір ягід суниці, приблизно на пару тижнів. Також можна провести ще осінню посадку суниці на завчасно підготовленій грядці.



pic

Малина

У малини видаліть зайві молоді пагінці або ж відсадите її в інше місце, обов'язково пріщепніте пагони на 10-15 сантиметрів. Зайві гілки - видаліть. Якщо на молодих пагонах є здуття, то видаліть і їх. Смородині і малині зробіть позакореневе підживлення розчином калійної солі і суперфосфату. У вересні під час збору врожаю ремонтантної малини, підгодовуйте її калійними і фосфорними добривами, а при сухій погоді - поливайте, виконуйте мульчування і розпушування. З настанням другої половини вересня можна висадити на постійне місце кущі малини. Для цього виберіть потужні кореневі клубні від врожайних кущів з великим комом землі, пагони обріжте на висоті 20-30 сантиметрів від землі. Окремі кущі садіть через 1,5 метра в ряду і 2,5 метра між рядами, на шпалері - приблизно через 30-50 сантиметрів в ряду.



pic

Виноград

Вересень - час збору винограду. У цей період його закладають на зберігання і переробляють на соки і вино. На пізніх сортах для поліпшення провітрювання видаліть частину листя, це також відкриє грона для сонця. Крім цього видаліть пошкоджені пагони, всі хворі листочки, проведіть омолоджуючу обрізку. Хворі та малопродуктивні кущі потрібно викорчувати. Якщо за прогнозом очікуються ранні холоди, частина врожаю пізніх сортів винограду видаліть, або прорідіть грона. В іншому випадку вони не всі встигнуть дозріти.



pic

Обліпиха

У вересні приступайте до збирання і заготівлі ягід обліпихи. Потрібно зауважити, що саме збір плодів цієї лікарської рослини - самий трудомісткий етап в процесі вирощування. Щоб у плодах обліпихи накопичилося максимальна кількість масла і вітамінів, збирати ягоди починайте через 2-3 тижні після настання біологічної зрілості, для пізніх сортів - це кінці вересня.