Квітка вирощена у промисловій теплиці в умовах масового виробництва: висока вологість повітря, прекрасне освітлення, полив і підживлення за оптимальним режимом. І після цього раю рослина переживає стрес транспортування, потім період очікування на складі або в магазині, а потім - потрапляє у квартиру з сухим повітрям, температурою і освітленням, які нагодилися. Все це не сприяє гарному самопочуттю. Для нормального росту в кімнатних умовах квітці буде потрібна адаптація. Що необхідно робити, щоб вона пройшла успішно?

Першочергове завдання - правильний вибір. Чим ретельніше ви оціните стан рослини, тим кращим буде результат. Дрібні дефекти на зразок порваного листя впливають головним чином на декоративність. Але в іншому вигляд рослини зобов'язаний бути здоровим. Якщо дуже хочеться, можна купити і відверто пересушений хирлявий екземпляр. Але варто мати на увазі, що шанси на виживання отут п'ятдесят на п'ятдесят: або виживе, або ні.

Друге питання, який саме вид ви купуєте. Багато красивоквітучих, по суті, є всього лише "букетом у горщику", що вирощується за технологією, котра не припускає подальшої культивації. Такі рослини обробляють спеціальними засобами, щоб домогтися дружного пишного цвітіння і максимально декоративного вигляду. Їх масово продають, як правило, під свята: дзвіночки, каланхое Блоссфельда, цикламени, азалії, гербери, лілії, мініатюрні троянди, кальцеолярії, хризантеми, примули, пуансетії, гортензії та інші. При великому бажанні можна спробувати зберегти таку рослину, навіть якщо вона не належить до кімнатних багатолітників, наприклад, гербери, хризантеми або примули. Для цього доведеться першою справою видалити всі бутони та квіти, щоб рослина не витрачала сил на цвітіння. Але кінцевий результат однаково залишиться під сумнівом.

Можливо, має сенс перейняти європейський підхід до таких горщиків. У Європі й Америці їх купують саме заради гарного цвітіння, після якого без жалю викидають, як зів'ялий букет.

pic

Шкідники та хвороби, яких можна занести в будинок з купленою рослиною, викличуть побоювання у будь-кого, хто вже має вдома інші рослини. Строго кажучи, всі рослини надходять у магазини з карантинним сертифікатом, що підтверджує огляд партії на предмет відсутності хвороб і шкідників. У теплицях за цим теж стежать дуже ретельно, виконуючи профілактичні обробки. Так що більша частина квітів досить безпечна щодо цього.

Інше питання, що під час транспортування і передпродажного зберігання створюються умови, які цілком сприяють розвитку небажаних явищ. Так що можна принести і щитівку, і трипсів, і борошнистого червця. В особливо вдалих випадках можуть попастися навіть слимаки або равлики, але в штучних кількостях.

Способів зберегти власний спокій отут два: - ретельний огляд рослини - вдома бажаний повторний, уже з лупою; - за можливістю, ізоляція тільки-но придбаної рослини. Особливо недовірливим можна взагалі порадити помістити рослину під пакет. Він не тільки не дасть розбігтися небажаним прибульцям, але ще й забезпечить підвищену вологість. Виглядати, щоправда, буде не занадто красиво. Так що, якщо нічого особливо цінного поруч не росте, просто огляньте уважніше, приберіть все підозріле і поставте трохи віддалік від інших горщиків.

Кореневих шкідників у магазинних рослин не буває практично ніколи. "Загадкові яйця невідомих науці голландських комах", що давно стали інтернет-мемом, являють собою або добавки, що утримують вологу (перліт великої фракції, наприклад), або гранульоване добриво тривалої дії. Ніяких захисних заходів не вимагають.



pic

Негайне пересадження після покупки потрібне в тому випадку, якщо з якихось своїх міркувань ви купили квітку у свідомо засоленому, а то і пліснявому ґрунті.

У всіх інших випадках не варто збільшувати стрес рослини, краще постаратися забезпечити найбільш комфортне освітлення, температуру і вологість. Їй і так не занадто добре, а коріння однаково травмується навіть при найакуратнішій перевалці. З подібними маніпуляціями варто почекати або до кінця цвітіння, або як мінімум пару тижнів, щоб рослина встигла звикнути, а ви встигли підібрати найбільш підходящий ґрунт.

Готуючись до пересадження, варто мати на увазі, що рослини, вирощені промисловим способом, сидять, як правило, у безземельній суміші - торф, кокос, вермикуліт, перліт, мінеральна вата, кора і т.д. Її часто називають транспортувальним ґрунтом. Відсутність ґрунту - вимога карантинних служб усього світу. Інші критерії - легкість, стерильність, невисока вартість, вологоємність, повітропроникність, несипкість, обплітаємость корінням, можливість регуляції кислотності, ступінь утримання добрив. Єдиний недолік - відсутність живильних речовин. Їх рослина отримує тільки з підживленнями. У теплицях вони виконуються за допомогою автоматики. Вдома, звісно ж, доречніше пересадити рослину у більш підходящий ґрунт. Підбирати його варто залежно від виду, не забуваючи, що запасу живильних речовин у будь-якому разі вистачить на пару місяців, а далі рослину однаково доведеться підживлювати. Часто зустрічається рекомендація "відмити коріння". Ось цього робити точно не слід. Нічого шкідливого безземельна суміш собою не представляє, а от ушкодження коренів можуть виявитися критичними. Тим більше, що в таких випадках сильніше всього страждають найніжніші кореневі волоски, що працюють на поглинання активніше всього.

Читайте також:

Основні шкідники балконних рослин і квітів

Основні правила пересадки кімнатних рослин

Полив кімнатних рослин під час відпустки [поради]

Джерела: agronomist.in.ua, www.botanichka.ru, domovyk.com