Не кваптеся занадто рано викопувати моркву і буряк. Навіть у вересні вони ще прекрасно ростуть, а якщо викопати із землі не до кінця дозрілі коренеплоди, то вони будуть погано зберігатися.

Оптимальний час для збирання врожаю — це сухий осінній день, з температурою повітря в межах від +4 до –6°C. Але необхідно пам'ятати те, що тривалість вегетаційного періоду моркви повинна становити не менше 80 діб, в іншому випадку, коренеплоди не здатні будуть вирости до необхідного нам розміру, тобто проводити прибирання можна буде, але коренеплоди не досягнуть збиральної зрілості. Для того, щоб визначити зрілість коренеплодів моркви, потрібно її викопати з грунту. У разі відповідності розмірів за характеристиками даного сорту (наприклад, на упаковці є напис, що після проходження вегетаційного періоду, коренеплоди досягнуть 15 см довжини), то можна проводити її викопування.

При температурі повітря вище 15°C відбувається інтенсивне накопичення каротину, сухих речовин, цукрів і ферментів у цьому овочі.

Пізні сорти потрібно збирати до початку регулярних заморозків. Викопувати моркву під дощем, коли мокро й огидно, втім як і будь-які інші коренеплоди не рекомендується. Вони будуть дуже погано зберігатися і гнити.

pic

Будь-які коренеплоди добре копати до настання затяжних дощів і заморозків (у кожному регіоні цей період свій), інакше можна втратити більшу частину врожаю. Викопувати моркву краще садовими вилами, щоб не ушкодити овоч. Можна й лопатою викопувати, головне копати так, щоб підняти наверх розпушений шар ґрунту разом з коренеплодами. А далі збирайте її, струшуючи за бадилля.

Розкладіть врожай в 1 шар на землі, щоб він підсохнув.

Прилиплу землю в жодному разі не варто зіскрібати ножем або вдаряти моркву одну об іншу. Шкірочку можна дуже легко ушкодити і морква буде погано зберігатися.

Наступний етап роботи - видалити бадилля. Це можна зробити декількома способами: можна просто викрутити і відірвати бадилля, або обрізати листя на рівні головки, але не зачіпати її. Ви також можете відрізати листя, при цьому залишивши невеликі черешки. А можна обрізати верхню частину моркви на глибину 2-3 мм. Тоді при зберіганні бадилля не буде проростати, і не буде втрачати свої живильні властивості.

Обов'язково візьміть до уваги, що не обрізане і залишене на кілька годин морквяне листя здатне викликати млявість усього коренеплоду.

Моркву можна починати викопувати з кінця вересня, у жовтні і до настання осінніх заморозків, після того, як викопаєте картоплю. Бажано закінчити збирання моркви до настання стійких холодів. Хоча сама по собі вона не боїться заморозків і може прекрасно жити в землі і під першим снігом, і бадилля при цьому буде радувати своєю зеленню.

pic

Деякі садівники-городники намагаються тримати моркву на грядках подовше, щоб скоротити строк зимового зберігання. А одиничні городники залишають овоч зимувати на грядці, за умови, що грядка з піску і торфу. Часто рекомендується проводити зберігання моркви в ящиках, пересипаючи їх піском. Цей спосіб давно своє віджив і на сьогодні є невиправданим. Найкраще проводити зберігання коренеплодів в купі (відсік льохи) з висотою насипу 50-70 см, зверху накривши її поліетиленовою плівкою. Через бічну передню незакриту плівкою поверхню коренеплодів відбувається повітрообмін необхідної інтенсивності.

Читайте також:

Картопля: збір урожаю та зберігання

Як правильно зберігати волоські горіхи?

Цибуля: збирання та зберігання

Джерела: agroua.net, domovyk.com, agro.webfermer.org.ua