Квітучі хризантеми говорять про одне - літо закінчилося. Квітка хризантеми по праву вважають королевою осені, адже цвісти вона починає в кінці серпня, а закінчує в другій половині листопада.

Це рослина давно полюбилася квітникарям завдяки своїй невибагливості і різноманіттю, її квітки бувають найрізноманітніших форм, розмірів і кольорів, а отже, навіть засадивши всю клумбу різними сортами хризантем, важко повірити, що це все одна і та ж квітка.

pic

Підходяще місце для посадки хризантеми

Квітці хризантеми підійде виключно сонячне місце на височині - ні в тіні, ні в півтіні він не буде цвісти так пишно, як під прямими сонячними променями. Височина ділянки для посадки потрібна для того, щоб уникнути застою вологи, але пересушувати грунт також не варто, остільки коренева система цієї рослини знаходиться на поверхні.

Ідеальним місцем для посадки хризантем на садовій ділянці може стати альпійська гірка, поблизу якої немає дерев, завдяки чому квітам буде достатньо сонячних променів. Грунт має бути пухкий, повітропроникний з оптимальним набором поживних речовин. Грунтова суміш повинна бути нейтральна або слабокисла.

pic

Посадка

Для посадки хризантем слід вибирати похмурий або дощовий день, якщо часу чекати немає, а погода сонячна, тоді слід висаджувати квіти в грунт рано вранці або пізно ввечері, прямі сонячні промені для молодої рослини - згубні, тому їх краще штучно затінити, прикривши ганчіркою.

На обраному місці, слід викопати лунку (40см), полити її, заглибити в неї рослину і присипати землею. Тут важливо не перестаратися - коренева система хризантем росте паралельно землі, тому не потрібно занадто поглиблювати кореневище. Якщо рослина висока, то потрібно заздалегідь потурбуватися про опору.

Відразу після посадки на рослині видаляється точка росту. По закінченні трьох тижнів зрізається найвищий пагін.

pic

Оптимальний полив

Земля у хризантем повинна бути злегка вологою, слід уникати її перезволоження і пересихання. І це при тому, що хризантема вважається досить вологолюбні рослиною. Єдиний випадок, при якому воду можна не шкодувати - це спекотне посушливе літо. Воду для поливу краще заздалегідь відстояти або використовувати дощову, але ні в якому разі не використовувати воду з-під крана.

pic

Підживлення

Хризантема особливо потребує добривах в момент посадки і в період цвітіння. Пишному і довгому цвітінню сприяють калійні і фосфорні добрива, а для молодих рослин підійде курячий послід. При внесенні добрив слід уникати попадання розчину на листя і квіти, вносити прикорм потрібно під корінь і у вологий грунт. Якщо ви не впевнені в необхідній кількості добрив, які потрібно внести, то тут працює правило - краще менше, ніж більше. При надлишку внесених добрив рослина може "згоріти".

pic

Варіанти розмноження хризантем

Насінням хризантеми розмножують вкрай рідко, так як при цьому втрачаються декоративні властивості квітки, тому розмножують хризантему живцюванням, поділом куща і відділенням кореневої порослі. Найкраще займатися розмноженням хризантем пізньою весною, коли минула загроза заморозків, оптимальним місяцем вважається - травень.

Живці за місяць до посадки в грунт висаджуються в ящики із землею і перегноєм під накриття зі скла, далі потрібно дочекатися поки живці проростуть, після чого рослина можна пересаджувати у відкритий грунт.