Горіхи називають грецькими, тому що тисячу років тому їх привозили на Русь грецькі купці. Саме ці плоди з небагатьох, які "удостоїлися честі" бути згаданими у працях Цицерона, Гіппократа, Віргінія і безлічі інших стародавніх філософів і лікарів. Ядро горіха дивовижно схоже на людський мозок. Вважалося, що горіхи позитивно впливають на розвиток людського розуму й самі мають розум. Сьогодні волоський горіх – це необхідний компонент безлічі десертів, а про корисність для здоров’я даного продукту знають усі. То як же ж правильно зберігати горіхи?

Волоський горіх ще називають грецьким. Проте тому, хто познайомиться з історією волоського горіха, доведеться визнати, що ця друга назва присвоєна йому неправильно. Адже батьківщина цієї рослини – Середня Азія і деякі райони Кавказу, де вона була введено в культуру ще до нашої ери. Але до нас її плоди завозили переважно з Греції, звідки і пішла ця назва. У Середній Азії, особливо на схилах Ферганського і Чаткальського хребтів Західного Тянь-Шаню, є великі плодові ліси, головною породою в яких є волоський горіх.

Волоський горіх – дерево родини горіхових висотою 30 м і більше та діаметром до 1,5 м. Ці горіхи мають плоди, покриті твердою деревною шкаралупою, що складається з двох половинок. Внутрішня порожнина шкаралупи розділена неповними перегородками, між якими розташоване ядро. Залежно від кількості таких перегородок ядра у горіхів можуть відділятися легко або, навпаки, погано. Шкаралупа горіхів буває тонкою (до 1,3 мм), середньою (1,3 - 1,8 мм) і товстою (більше 1,8 мм). Горіхи з гладкою поверхнею і невеликою кількістю внутрішніх перегородок цінуються вище. При лущенні горіхів з тонкою шкаралупою вихід ядра складає 53-61%, а горіхів з товстою шкаралупою – 42-43% маси горіхів.

pic

Як збирати горіхи? Урожай горіхів можна збирати вже у вересня. Першою ознакою того, що горіх дозрів, є розкрите лушпиння. В першу чергу збирають опалі плоди, щоб вони не ввібрали в себе дуже багато вологи. Потім з дерева струшують решту горіхів. Щоб плоди не почорніли, потрібно відразу ж зняти лушпиння. Зробити це зазвичай досить просто. Якщо ж лушпиння відокремити не виходить, горіхи необхідно залишити на дозрівання в сухому і теплому приміщенні.

Умови сушіння: треба вибрати на ділянці добре освітлене сонцем місце, розстелити на землі матеріал-підстилку та викласти очищенігоріхи. Якщо за погодних умов, або з якихось інших причин немає можливості проводити сушку на вулиці, можна перенести процес в будь-яке інше добре провітрюване приміщення.

Сушаться горіхи приблизно 14 - 16 днів. Підготовлені таким способом плоди можна вживати в їжу, а також використовувати для посадки. Щоб горіхи під час зберігання не покрилися цвіллю, потрібно довести їх вологість до 5 - 8%. Як це зробити? Дуже просто: зберіть висушені горіхи в сітчасті мішки і залиште їх на кілька днів біля батареї центрального опалення. Під впливом сухого теплого повітря плоди поступово «віддадуть» надлишки вологи. Ступінь усихання можна визначити за кольором зовнішньої оболонки ядра: у добре висушених горіхів вона набуває добре помітний світло-коричневий відтінок.

pic

Волоські горіхи можна зберігати цілими або в очищеному вигляді. Для зберігання цілих плодів потрібно ретельно перебрати їх. Горіхи з пошкодженою шкаралупою потрібно відкласти. Плоди закладаються у великі скляні або металеві банки, щільно закриваються і встановлюються у прохолодне і обов'язково сухе місце. Якщо ви плануєте використовувати горіхи протягом 2-6 місяців, їх можна зберігати в полотняних мішках, підвісивши в прохолодному і сухому місці, або в дерев'яних скриньках.

Шкаралупа горіха, незважаючи на її товщину та щільність, володіє хорошою гігроскопічністю, тобто «дихає». Тому, якщо в приміщенні, де зберігаються горіхи, будуть присутні сильні запахи, горіхи за час зберігання можуть просочитися ними. Крім того, при високій температурі за рахунок того ж ефекту ядра горіха висохнуть. Тому оптимальною температурою для зберігання волоського горіха в шкаралупі є проміжок від плюс 10 до хвилин 5 градусів.

Якщо у вас горіхів не надто багато, краще всього їх зберігати в морозильній камері в очищеному вигляді. Для цього горіхи очищаються і упаковуються в харчову фольгу. А ось від поліетиленових пакетів і пластикових контейнерів для цих цілей краще відмовитися. Перед вживанням слід виймати потрібну кількості горіхів і давати час їм зігрітися.

Зберігати очищені горіхи можна і в нижньому відсіку холодильника. Їх потрібно помістити в скляний або керамічний посуд із щільною кришкою.

pic

Негативно діють на зберігання горіхів перепади температури. Особливо несприятливо впливають високі температури. При зберіганні горіхів в теплому - понад 22 градусів - приміщенні, досить скоро вони можуть знайти прогірклий смак. Це масла, що містяться в горіхах, вступили в реакцію з повітрям. З цієї ж причини починається і всихання горіхів.

Час від часу пробуйте горіхи на смак. Якщо вони закладалися свіжими і правила зберігання витримуються, то цільні плоди зберігають свої смакові якості і властивості протягом року, очищені - до півроку.

Краще не робити великих горіхових покладів, щоб вони не зіпсувалися і не вкрилися пліснявою. Тепло і вологість — це те, що не рекомендується горіхам. Якщо вони покрилися цвіллю, не варто намагатися вимити або прочистити.

pic

Цікаво знати: Волоський горіх, очевидно, відігравав велику роль у харчуванні первісної людини. У пальових будівлях на територіях перших поселень людини, виявлених археологами в Швейцарії, Італії та деяких інших країнах, було знайдено багато волоських горіхів. Відомості про них зустрічаються і в різних письмових пам'ятках. У старозавітних книгах часто згадується про горіхи, які потрапили до Палестини з Персії, яку вважали батьківщиною волоського горіха. Був у великій пошані і вважався ласощами волоський горіх у стародавніх римлян і скіфів. З найдавніших часів про волоський горіх існує безліч легенд. Одна з них пов'язана з його протиотрутною дією. Коли римський полководець Помпей Великий переміг царя Мітрідата VI, то знайшов у його палаці рецепт засобу, який пропонувалося приймати щоранку натщесерце, щоб оберегти себе від дії небезпечних отрут. Цей дивовижний засіб складався з двох грецьких горіхів і з двох винних ягід з листям і сіллю.

Читайте також:

Картопля: збір урожаю та зберігання

Цибуля: збирання та зберігання

Часник: вирощування та зберігання

Джерела: http://poradumo.pp.ua, npblog.com.ua, glinske.com.ua