Колись барвінок вирощували в якості своєрідного магічного оберега від злих духів і напастей, зараз же його шанують в основному за декоративність, як квітки ніжно-блакитного або лілового забарвлення, так і темно-зеленого листяного покриву. З давніх часів з барвінком пов’язано багато народних повір’їв, легенд, переказів і обрядів.

Цю рослину назвали так на честь кохання юнака Бара і дівчини Вінки. Барвінком прикрашають весільний коровай, його садять біля хати. Барвінок вплітають дівчата у віночок. Він зеленіє навіть під снігом. Барвінок є символом кохання.

Крім того, він успішно використовується в народній медицині, як зовнішній засіб при гіпертонії, пропасниці, головному болю тощо. Вживати всередину барвінок вкрай небезпечно, так як його сік дуже отруйний при передозуванні. Також варто остерігатися попадання соку барвінку на шкіру.

pic

Барвінок являє собою або багаторічний вічнозелений сланкий напівчагарник, або трав’яниста рослина, що скидає листя на зиму. Серед вічнозелених особливу популярність придбали барвінок великий і барвінок малий. Перший, як видно з назви, є більш великим різновидом, гілки якого можуть досягати довжини до одного метра. Стебла другого виростають до 0,5 метра і мають менш великі листки і квітки.

Барвінок можна успішно вирощувати не тільки на відкритих ділянках, але і використовувати його в якості ампельної рослини для прикраси лоджій і балконів.

pic

Посадка барвінку

Напівчагарник відрізняється раннім цвітінням – з травня майже до середини літа. В цей час квітконіжки піднімаються вертикально вгору, посилюючи тим самим декоративність барвінку. Після завершення періоду цвітіння стебла рослини знову опускаються вниз.

Посадку барвінку здійснюють ранньою весною, або восени, в період спокою рослини. В крайньому випадку, можна садити його і влітку, але при цьому необхідно вибрати дощову погоду. Барвінок відрізняється дивовижною живучістю. У місцях, де його довгі сланкі стебла стикаються з ґрунтом, утворюються корені, що дозволяють рослині «розповзатися» по ділянці на всі боки, утворюючи килим з листя і квітів.

Кращий ґрунт для вирощування барвінку – суглинний, з великим вмістом гумусу, помірно зволожений. Місце для посадки бажано вибрати злегка затінене, з розсіяним сонячним світлом. У занадто затіненій ділянці барвінок починає скидати листя. Між саджанцями зазвичай залишають відстань у 20 – 30 сантиметрів, але для отримання більш щільних заростей за короткий проміжок часу, можна висаджувати барвінок із розрахунку 100 екземплярів на один квадратний метр. Можна садити як насіння, так і частини куща, або 15-сантиметрові живці, які на диво легко приживаються. Добре, якщо барвінок росте біля дерев, за його допомогою створюється своєрідний живий шар, який добре утримує ґрунтову вологу і не дає розвиватися бур’янам.

pic

Вирощуємо барвінок

Приблизно в середині весни, в період активного росту, можна ввести в ґрунт біля рослин по 30 – 40 грам сечовини на кожний квадратний метр. Підрослі рослини, які утворили килимовий покрив, рекомендується кілька разів за сезон (на початку і в кінці літа) підгодувати торф’яним компостом або перегноєм. Повне мінеральне добриво вводиться регулярно через кожні 20 днів. Поливати барвінок кожен день не обов’язково, але все ж необхідно це робити регулярно. Найбільш рясний полив рекомендується під час весняного активного росту. Для забезпечення більшої тривалості цвітіння у воду для поливу рекомендується додати фосфати.

Для підтримки пишного і акуратного вигляду килимових заростей потрібно щорічно навесні підрізати кінці стебел. Відрізані гілочки можна посадити відразу ж в землю, вони дуже швидко укоріняться. Старі зарослі дернини бажано проткнути вилами в кількох місцях на 15 сантиметрів вглиб, на початку весни і наприкінці літа. Зимує барвінок досить добре, але молоді рослини рекомендується утеплити на зиму шаром листя або ялиновим гіллям. Торфом або компостом вкривати рослину не рекомендується, так як навесні прирослі до землі гілки буде досить складно відкопати і розчистити. Пересаджують кущі барвінку тільки у разі виниклої необхідності. Восени при бажанні можна пересадити частину чагарнику в горщики і тримати в будинку – барвінок буде цвісти і радувати око протягом зимових місяців.

За допомогою барвінку можна чудово маскувати непривабливі місця на садовій ділянці. Вирощувати барвінок можна практично в будь-якому місці, якщо тільки воно не дуже посушливе. Єдине, чого слід остерігатися – це перетворення барвінку в бур’ян, який активно розповзається по саду і не дає нормально розвиватися сусіднім рослинам. Для того щоб це запобігти, кущі рослини регулярно проріджують.

Серед хвороб, які можуть вразити зарості барвінку – нематодоз, борошниста роса, іржа, грибкові ураження. Крім того, в чагарнику може завестися попелиця. Позбутися від неприємностей можна за допомогою сучасних хімікатів.

Варто пам'ятати, що барвінок належить до отруйних рослин, тому на всяк випадок, слід не допускати до насаджень дітей.

Читайте також:

Чорнобривці: вирощування та корисні властивості

Мальва - берегиня української оселі

Джерела: Дачник, Сам собі агроном