Ось і наближається до завершення останній місяць літа - період активного збору врожаю та виконання певних робіт з підготовки до осіннього і зимового періоду. Серпень - період закладки врожаю для майбутнього року, так що справедливо можна сказати, що це найактивніший місяць для робіт.

Зараз особливо приємно працювати в саду, наповненому квітами і фруктами, і в городі, де чекає збору урожай. Окрім того, кінець літа - вдалий час для висадки багатьох рослин, а також підготовки городу і саду до осені.



pic

Дерева та кущі

Продовжують дозрівати плоди на деревах і чагарниках. На яблуневих деревах варто обрізати вертикально зростаючі пагони. Вони відбирають світло, вологу і мікроелементи, необхідні для росту плодів. Якщо серпень видався посушливим - поливайте дерева і підгодовуйте їх фосфорно-калійними добривами, тоді вони успішно перезимують.

Саме в цей час починають інтенсивно рости нові корені. Ягідні чагарники (аґрус, смородина) огляньте, зріжте старі і хворі гілки, після чого внесіть підгодівлю, так само як і під дерева. Далі можна мульчувати грунт.



pic

Город

У серпні продовжують доглядати за овочевими культурами. Займіться прополкою і підгодуйте рослини. Скоро збір першого врожаю: солодкий перець, томати і баклажани починають масово дозрівати. Якщо на початку місяця всі ці культури ще можна було підгодувати мінеральними добривами або органікою, то в другій половині - вже не варто цього робити.

Щоб грядка з огірками не засохла і продовжувала плодоносити - регулярно поливайте і підгодовуйте. Якщо у цибулі пожовкло і вилягло перо, виберіть її із землі і просушіть: при гарній погоді - можна на грядках, а якщо сиро - в добре провітрюваному, сухому місці. Часник теж викопайте відразу після того, як пожовтіє перо. Якщо сухо, морква, буряк, патисони, кабачки теж потрібно поливати і підгодовувати. Що стосується гарбуза, то його в серпні вже не потрібно підгодовувати. Просто треба обрізати кінці пагонів з квіточками і дрібної зав'яззю, тоді вже сформовані плоди будуть краще визрівати і набирати вагу. Пора копати ранні сорти картоплі, а на грядці, де посаджений пізня картопля, варто скосити бадилля - через два тижні після цього його теж можна прибрати. Щоб пізня білокачанна капуста більш активно набирала вагу і зав'язувала качани, підгодуйте її хоча б раз на місяць розчином мінеральних добрив або органіки.



pic

Газони

Регулярно поливайте газони в саду, а якщо на вулиці сильна спека, то щодня. Краще це робити після обіду, коли сонце припікає не так сильно. Поливати потрібно до тих пір, поки земля не просочиться до глибини 10 - 15 сантиметрів. В посушливе літо викошуйте газон в саду не нижче, ніж на 5 сантиметрів, адже занадто низько скошена рослинність важко переносить спеку.

Підгодовувати грунт газону в кінці серпня вже не потрібно, а особливо азотними добривами, які стимулюють ріст рослин. Якщо газон старий, сильно ущільнений, буде корисно взяти вила і проколоти грунт на глибину 8-10 сантиметрів - це сприятиме провітрюванню грунту, поліпшить доступ води і кисню до коріння, і вони стануть краще рости.



pic

Компост

Продовжуйте збирати органічні залишки й бур'яни. В ємності з компостом постійно повинна бути волога, але сильно заливати водою її не варто. Якщо ємність встановили ще навесні, і додали спеціальний препарат, що прискорює органічні процеси, то знизу можна потихеньку діставати вже готовий компост.



pic

"Зелені" добрива

У другій половині серпня, після збору врожаю овочів, можна застосувати органічні добрива нового типу - "сидерати", і природним чином поліпшити родючість грунту. Наприклад, для цього можна використовувати фацелію, яку можна висівати в будь-яку грунт. Росте фацелія швидко, так що її посіви можна встигнути перекопати ще до настання зими.