Скоринки мандаринів, апельсинів і навіть бананів можуть перетворитися на прекрасне добриво для домашніх рослин. Однак для цього над ними доведеться трохи «почаклувати».

Щоб приготувати добриво з цитрусових, їх цедру необхідно подрібнити, наповнити нею приблизно на третину літрову банку і залити цю банку доверху окропом. Таке «цитрусове» добриво повинно настоюватися протягом доби, після чого виймаємо кірки, у банку максимально додаємо воду і поливаємо наші квіточки.

pic

Приблизно так само готується добриво з бананових решток: подрібнюємо їх, наповнюємо до половини літрову банку і заливаємо її доверху водою. Настоювати добриво треба добу, після чого проціджуємо, скоринки викидаємо, а банку знову наповнюємо доверху чистою водою.

pic

На відміну від цитрусових, шкурки банана можна додавати і прямо в земельний субстрат: під час пересадки домашніх квітів додайте в горщик з живильним грунтом трохи заздалегідь висушених і подрібнених бананових скоринок. З часом вони перегниють і підгодують рослини мікроелементами, які сприятливо позначаться на рості зеленої маси.



pic

А ще з цедри цитрусових і шкірки бананів можна приготувати мікс для підживлення рослин. Для цього подрібненими цедрою і банановою шкіркою (в рівних частках) наповнюють до третини трилітрову банку. Додають 2 чайні ложки цукру і, заливши все теплою водою, настоюють 3 тижні в теплому місці. Час від часу такий поживний мікс необхідно збовтувати, але не варто переживати - від нього виходить дуже навіть пристойний аромат. Через 3 тижні ви отримаєте світло-жовту непрозору рідину, яка прекрасно зберігається в холодильнику. Для підгодівлі її потрібно розвести чистою водою 1:20 і сміливо використовувати 1 раз на місяць.