Кокос, або кокосова пальма (Cocos nucifera), єдиний представник свого роду. Ця пальма в місцях природного виростання досягає значної висоти (до 30 метрів), але в домашніх умовах, де її вирощують як декоративно-листову культуру, обмежуються ранньою стадією розвитку, до двох метрів.

Кокосова пальма має дуже рідкісні, довгі, згруповані попарно листя, що утворюють вайї, які з’являється прямо з горіха, лежачого в горщику і наполовину заглибленого в ґрунт.

По мірі того як рослина розвивається, нижні гілки відмирають, а нові з’являються на вершині основного стебла; таким чином з часом утворюється стовбур пальми.

Кокосова пальма росте дуже повільно, і її зазвичай купують як дивину. Головна умова при догляді за нею стежити, щоб не згнив горіх. На нього ні в якому разі не повинна потрапляти вода – ні під час поливу, ні при обприскуванні.

pic

Кокосова пальма – умови догляду і утримання

Освітленість: повноцінне сонячне освітлення.

Температура: взимку – не нижче 18 °С. Влітку рослина переносить температуру до 27 °С.

Слідкуйте за тим, щоб земля була завжди злегка вологою, влітку поливайте пальму один-два рази в тиждень. Не дозволяйте воді потрапляти на горіх і не залишайте горщик стояти в піддоні з водою. Через 15 хвилин вилийте надлишки води з піддона.

Регулярно обприскуйте, оскільки кокосова пальма потребує високої вологості. При обприскуванні пам’ятайте, що залишені на листках краплі води можуть спровокувати опіки. Поставте горщик на піддон з мокрою галькою або помістіть його в контейнер з вологим торфом.

Обережно протирайте рослину вологою губкою. Ніколи не використовуйте поліроль для листя.

pic

Влітку через кожні три тижні підгодовуйте пальму добривами для кімнатних рослин, розведеними водою. Використовувати потрібно половинну концентрацію, але порівняно з рекомендованою виробником.

Коли старий горщик стане тісний, пересадіть кокосову пальму в більший за розміром. Або ж замініть тільки верхній шар ґрунту (близько трьох сантиметрів) свіжою сумішшю, щоб не пошкодити коріння. Дуже великим рослинам (висотою близько двох метрів) може знадобитися більш важка суміш, що складається з трьох частин глинястої землі, однієї частини торфу і однієї частини грубозернистого піску.

Для невеликих пальм ґрунт готують наступним чином: змішують суміш двох частин глинястої ґрунтової суміші з одною частиною торфу і однією частиною піску. Якщо є така можливість, додайте трохи вермикуліту (дві столові ложки на 17-ти сантиметровий горщик). Необхідний хороший дренаж.

Джерело: http://agronomist.in.ua