Відродити історичну справедливість та почати святкувати насправжні визначні перемоги українського війська. Озброївшись такою ідеєю, на Рівненщині відкрили Форум «500-річчя перемоги під Оршею». Чию саме перемогу пропонують святкувати та як це робитимуть - знає "Перший Місцевий".

Створювати батальну картину під пильним наглядом камер наважився художник Юрій Нікітін. Картину не просту, а історичну. Присвячена вона буде славному ювілею, про який нині, здається, забули - 500-річчю перемоги Князя Костянтина Острозького над над 80-тисячними військами Московського князівства. Закінчити картину художник планує за два тижні.

Битва під Оршею відбулася 8 вересня 1514 року. Тоді 30-тисячне військо тодішніх українців, білорусів та литовців під проводом Князя Костянтина Острозького завдяки тактиці та прогресивній військовій майстерності зуміло перемогти майже утричі більшу армію Московії.

Поява перших штрихів на білому полотні дала старт «Східно-Європейському форуму «500-річчя перемоги під Оршею». Це масштабний культурний, історичний та навіть військовий проект, присвячений взначній битві. Організатори кажуть: кращої нагоди годі було й шукати. Адже нині на Сході фактично триває повторення подій півтисячолітньої давності.

Заходи у рамках форуму відбуватимуться у Рівному, Острозі, Дубному. А на 7 вересня організатори запланували благодійний концерт. Під час нього продовжать збір коштів на допомогу українському війську. Якщо бойові дії на Сході до того закінчаться, усі гроші спрямують на лікування та реабілітацію постраждалих.