Болгарський перець - улюблений багатьма овоч, використовується в приготуванні багатьох страв. Користь болгарського перцю, звичайно ж, безсумнівна. Високий рівень вмісту вітаміну С у ньому навіть вище, ніж у лимоні і чорній смородині. Тому й став цей овоч популярним на городах українських господинь.

1. Поспішати з посадкою не можна. Висадивши рослини у відкритий грунт до того як температура повітря досягне 20-25 ° С, отримаємо затримку в розвитку і недоберемо урожай. Висаджувати рано можна лише під плівку і в парники.

2. У тіні перці стають кволими, починають витягуватися і падають від вітру. Плодів вони в такому стані не зав'язують. Щоб перці не страждали від нестачі світла, їх садити треба рідше - не ближче 25 см один від одного і не менше 60 см між рядами.

pic

3. Краще - дрібніше, чим глибше: у перцю, як і у дерев, є коренева шийка. Тому заглиблювати його не можна. Садити треба точно так само, як він ріс у розсаднику. Дуже важливо в фазі розсади не допускати витягування саджанців. Перець заглиблюють не нижче сім'ядольних листочків. А краще взагалі не заглиблювати: тоді розсада не буде довго "сидіти" в одній порі.

4. Опори знадобляться: незважаючи на те, що близько посаджені перці самі підтримують один одного від вилягання, їх все одно треба підв'язувати. Інакше під час дощу вітром перчинки впадуть - та так, що і коріння вивернуться назовні. Підв'язка обов'язкова для всіх сортів, і особливо для гібридів, що відрізняються сильним ростом. Термінова підв'язка потрібно, коли гілки ламаються при легкому дотику до них.

pic

5 Пересадку перці переносять краще, ніж огірки, але теж дуже болісно, ​​і приживаються довго. Щоб зберегти максимум коріння не пошкодженими, посадку треба проводити методом перевалки з стаканчиків, в яких перці росли. Рекомендується навіть відмовитися від пікіровки, щоб не пошкоджувати корінці.

6. Перець боїться прохолоди і ... спеки. Вже при температурі вище 35 ° С квітки обсипаються. При цьому перець дуже любить воду, проте не переносить затоплення. Переборщимо з поливом - точно так само відпадуть квітки і зав'язі, як і при недостатньому поливі. Поливати перці треба, як і огірки, часто і потроху. Це зіб'є температуру і дозволить отримати великі плоди. До речі, перець краще за всіх культур відгукується на крапельний полив.

pic

7. Глибоко розпушувати небезпечно: незважаючи на неглибоке залягання коренів, перець рихлити треба кожні 2 тижні. Спушують їх неглибоко, буквально на пару сантиметрів. Якщо пошкодити корінець, рослина зів'яне й загине або просто скине всі квітки і зав'язі. Позбутися такої небезпечної роботи можна, якщо замульчувати. посадки перцю тирсою, сосновими голками або соломою товщиною не менше 7-10 см.

8. Підживлення обов'язкове: перці мають порожній простір усередині, але годувати їх потрібно, ніби вони повні. Підживлення у відкритому грунті вносять один раз на 1-1,5 тижні. Перці дуже люблять азот і калій, менше - фосфор. Однак надлишку добрив рослини не переносять. Обов'язково потрібно знати міру і ні в якому разі не вносити свіжий гній: з'являться гнилі плоди.

pic

9. Запилення не завадить: перець - самозапильна рослина, але, як показує практика, можливо і перехресне запилення різних сортів, що ростуть поруч. Відбувається це за допомогою комах. Давно було помічено - якщо на ділянці висаджені кілька сортів перцю, то урожай завжди виходить краще.

10. Для профілактики хвороб (а їх у перцю немало) потрібно один-два рази за сезон обробити посадки будь-яким препаратом, що містить мідь. Необхідно стежити за появою захворювань і вчасно обробляти рослини від попелиць і кліщів. Якщо упустити терміни, гусениці стануть стійкими до отрут.

Читайте також:

Чим підгодувати розсаду перцю і коли це краще зробити

Правильний полив овочів

Що можна ще садити у липні?

Фітофтора: профілактика та методи боротьби