Рівнян безкоштовно обстежуватимуть на гепатит С. Адже ця хвороба для України лишається не меншою проблемою, аніж туберкульоз чи ВІЛ/СНІД. Кількість хворих на цю недугу невпинно зростає. Лише на Рівненщині таких понад 10 тисяч. Головна причина цього - неувага самих людей до свого здоров'я, а також відмова від щеплень.

Понад 10 тисяч хворих на гепатити перебуває на диспансерному обліку на Рівне нщині . З них понад тисячу мають цироз печінки. Лише за цей рік в області померло п'ятеро хворих на хронічний гепатит. Такі невтішні цифри нині називають медики. Цироз - наслідок не менш страшної хвороби сучасності - гепатиту С.

П'ята частина померлих від цирозу печінки в області - жителі Рівного. Медики наголошують: через складність діагностики назвати реальну цифру неможливо.

Гепати С нині лікується. Інше питання - вартість цього лікування. Лише обстеження коштує біля 1,5 тисячі гривень. Та й лікування затягне на понад сто тисяч. Запобігти захворюванню на гепатит В мала б вакцинація. Та нині на Рівне нщині фіксують чимало відмов. Від того профілактичний напрямок не спрацьовує.

Існує чимало програм протидії вірусним гепатитам. Та цього року національну програму не фінансували зовсім, а обласну - лише на кілька відсотків, нарікають медики.

Чимало хворих на гепатит насправді не знають про свою недугу. Аби протестувати усіх охочих, цієї неділі, 27 липня, на Майдані Незалежності проведуть акцію, де кожен зможе протестувати себе на гепатит С, та отримати консультацію лікаря. Розпочнеться акція о 15 годині.