Зал камерної та органної музики у Рівному в архітектурному плані вважається однією з найцікавіших та найоригінальніших споруд. Ще у далекому XVI столітті на місті теперішньої філармонії знаходилась католицька дерев’яна церква, але її було зруйновано татарами, а відновити так і не вдалося.

Згодом на її місці побудували мурований храм св. Антонія в неоготичному стилі за проектом польського архітектора К. Войцеховського. Справжнім скарбом костелу був один з найкращих у Європі орган, унікальне звучання котрого супроводжувало всі служби.

Під час Першої світової війни будівля храму, як і більшість споруд у Рівному, дуже постраждала, а відновили її лише в 1927 році. Проте, у 50-х роках ХХ століття радянська влада взялась за руйнування католицького храму. Було знято готичні шпилі, які, на їх думку, порушували загальний архітектурний вигляд, а цінне майно розграбовано.



pic

В той же час був розібраний орган і знищена крипта, де спочивали видатні жителі Рівного, в тому числі представники княжого роду Любомирських. З того часу у приміщенні храму почав діяти кінотеатр «Глобус», де показували документальні хроніки. Від повної руйнації будівлю костелу врятувала її прекрасна акустика, завдяки якій у 80-х роках приміщення було перебудовано в Органний зал.



pic

За сприяння відомої співачки Ірини Понаровської, у Рівному з’явився орган вартістю в 1,5 млн. доларів, який спочатку повинен був звучати в Красноярську.

Тепер в Залі камерної та органної музики регулярно проходять концерти камерної музики.