Напевно, жодна страва, окрім солодощів, не готується без використання лаврового листа. Ці неймовірно запашні листочки лаврового дерева з давніх пір прижилися на кухні у домогосподарок.

Лавровий лист є не тільки незамінним для приготування їжі, але і володіє чудовими лікувальними властивостями.

Цінність лаврового листа добре зрозуміла, оскільки він містить ефірну олію (4,3%), цинеол, оцтову, валеріанову, капронову кислоти. У листі лавра благородного міститься пінен, гераніол, евгенол. У його плодах і листі присутні дубильні речовини, гіркоти. Лавр широко використовується для лікування хронічних холециститів, жовчнокам'яної хвороби.

Його відвари добре покращують травлення, збуджують апетит і сприятливо діють на багато органів. З листя, плодів і квіток отримують ефірну олію.

Батьківщиною лаврових дерев є країни з теплим кліматом, однак якщо з'явиться бажання прикрасити свій будинок цією корисною рослиною, можна купити вже підросле деревце у квітковому магазині.

pic

Доглядати за лавровим деревцем для любителя кімнатних рослин абсолютно не складно, потрібно просто знати його особливості.

Розмножується лавр за допомогою насіння, а також поділом або живцями. Садити потрібно відразу ж свіже насіння, попередньо очистивши його від м'якоті для більш швидкого проростання. Сухі насінини втрачають здатність сходити і непридатні для посіву. Садити насіння можна відразу в керамічні квіткові горщики, попередньо поклавши на їх дно керамзит або дрібну гальку.

Насіння саджають у кількості 3-5 штук в горщик на глибину приблизно один сантиметр. Горщик з посадженими насінням необхідно поставити в теплому місці (19-20 градусів) і постійно поливати теплою водою. Після появи сходів, необхідно тримати горщик у світлому місці і обприскувати сходи водою кімнатної температури, підтримуючи помірну вологість землі. Якщо ви хочете вирощувати дерево з одним стовбуром, то саджанці з появою перших листочків варто пересадити в окремі горщики по одній рослині.

Для того, щоб крона рослини була більш пишною, верхні стеблинки треба прищипувати три-чотири рази на сезон. За допомогою стрижки і прищипування верхівок можна додати рослині різну форму. Вона дозволяє сформувати бажану форму і розмір вашої рослини. Обрізку слід проводити на початку осені, а в залежності від того, якого розміру і форми рослину ви хочете у результаті отримати, повторну, формувальну обрізку проводять вже навесні, до початку росту. При цьому, знову ж, відповідно з кінцевою метою, видаляються чи основні пагони, або молоді.

pic

У зимовий час лаврові деревця потрібно утримувати в добре освітленому місці і при температурі не нижче дванадцяти градусів тепла.

А в літній період при утриманні в кімнатах їх можна розташувати на деякій відстані від вікна, так як лаврове дерево досить тіньовитривале.

Розмноження лавра методом живцювання потрібно робити ранньою весною або в середині літа, підбираючи для живці, що покриваються корою, шести-семи сантиметрів довжини. При цьому бажано обрізати їх листя до третини, щоб зменшити випаровування вологи і висадити приблизно на півтора сантиметра в горщик по одному черешку.

Субстрат готують з двох шарів, нижні три - чотири сантиметри йде земля, а верхні два - три сантиметри промитий пісок. Горщики з живцями накривають скляними ковпаками або плівковим каркасом і витримують температуру близько 20 градусів, не забуваючи періодично провітрювати. Живці пускають коріння протягом місяця за умови правильного догляду та підтримування вологості і тепла.

pic

Після вкорінення паростки можна пересаджувати в більш глибокі горщики в таку ж грунтову суміш з додаванням комплексного добрива. Рослини необхідно регулярно поливати в міру висихання грунту, періодично обприскувати листя, а при появі шкідників промивати мильною водою з наступним ополіскуванням.

У міру виростання рослини пересаджують в більш широку ємкість, а великі деревця найкраще містити в діжках. Якщо ви вирощуєте лавр для отримання власного листа, то обрізку гілок можна починати після триріччя рослини. Восени бажано зрізати третю частину крони деревця, а листя сушити в темному провітрюваному місці.

Лаврове дерево можна виростити в домашніх умовах, якщо підійти до цього питання грунтовно і по всіма правилами. Лаврові листи, придатні до вживання, ви зможете отримати вже через 2 роки після посадки. Щоб використовувати їх в кулінарії, зріжте листочки з деревця і висушіть їх. Дуже зручно, коли під рукою завжди є свіжа пряність!