Не треба панікувати, не можна боятися, немає підстав опускати руки. Ми з вами – велика нація. Ми з вами – героїчна нація! Вдумайтеся лишень: стільки століть поруч із таким сусідом – а ми продовжуємо не просто існувати, а й бути найбільшою європейською державою. Живучи поруч з імперіалістами і агресорами, а тривалий час – ще й під їхньою окупацією, ми зберегли свою мову, свою культуру, історію, національну ідентичність, свою символіку, свої традиції, своїх власних героїв, свою генетичну та історичну пам’ять.

Якою великою не була б Росія у сенсі території та населення, їй невідома велич козацького духу, самопожертви героїв Крут чи нескореність вояків УПА. Для неї неосяжне прагнення демократії і свободи, притаманне генетично українцям, чий державний устрій ніколи не був монархією, а тією чи іншою формою республіки. За княжої доби існував власний парламентаризм – народні віче, за гетьманату – козацька рада. Виборність практично усіх визначальних посад упродовж століть і право голосу кожного члена суспільства сформували в українців фізіологічне несприняття будь-якого насильства над їхніми правами та свободами. І кожна така спроба зазвичай завершувалася народним повстанням.

Чи варто й казати, що з більшою нетерпимістю українці зустрічали і зустрічають окупантів та агресорів. Наша історія сповнена поразок і перемог, і вона дає нам здобуті кров’ю предків уроки. Головний із яких полягає в тому, що нас годі перемогти, що нас неможливо здолати. Наш козацький волелюбний дух, наша непримиренність , мужність і всеосяжна любов до матері України, до рідної землі множать нашу силу вдесятеро. Гуртуючись проти спільного ворога, ми стаємо єдиним монолітом, спроможним здолати найпекельніше зло.

Цього тижня я почула таку думку: для того. Щоб в Україні запанував мир, нам доведеться дійти до Москви і встановити на Кремлі синьо-жовтий стяг. Колись раніше така заява могла б викликати хіба що посмішку. Колись раніше багато речей здавалися не просто нереальними, а фантастичними. Але сьогодні, коли світ перестав бути таким, яким ми його знали, не існує нічого неможливого. Особливо, якщо ідеться про справу нашої честі і нашої свободи.

Тому геть усі сумніви та страхи. Сьогодні кожен – герой чи може ним стати, сьогодні кожного з нас потребує Україна і кожен здатен прислужитися Вітчизні як уміє. Тож уперед і з піснею! Ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла.