На Рівненщині лісівники активно заготовляють деревину. Роблять це не лише аби поповнити державний бюджет, а й щоб омолодити ліс. Адже на місці вже зрубаних дерев висаджують молодняк. Про процес заготівлі лісу та яка користь з цього - далі у сюжеті.

Це лісове господарство Костопільського району. Воно одне з лідерів на Рівне нщині із заготівлі деревини. Її тут щороку заготовляють від 100 до 120 тисяч кубів. Натомість на вирублених ділянках лісівники садять молоді дерева, або ж сприяють створенню лісових культур.

Ціна лісу для споживачів різна. Якщо на внутрішньому ринку придбати деревину можна за 400 - 500 гривень в залежності від якості, то за експортовану деревину лісгосп отримає від 800 до 1000 гривень. А для того аби запобігти розкраданню продукції - ввели електронний облік.

Крім того процедура електронного обліку дозволяє відслідкувати переміщення деревини по території всієї України.

Однією з основних проблем лісівників на даний час - всихання лісу. Кажуть, стараються визначити, коли остаточно пропадатимуть дерева і зрубати їх до того часу, щоб врятувати деревину, яка ще здорова.

Незважаючи на проблеми, лісівники Рівне нщини за останні десять років збільшили загальну площу лісових насаджень на понад 17 тисяч гектарів. Бо заліснили малопродуктивні земель запасу, непридатні для сільськогосподарського користування.