Петро Порошенко замінив начальника антитерористичного центра СБУ. Новим головним борцем проти тероризму став вихідець з Рівненщини, генерал, Василь Грицак. Відповідні накази за №584/2014 №584/2014 вже оприлюднені на сайті глави держави.

Грицак Василь Миколайович

Народився тепер вже головний борець з тероризмом 17 лютого 1961, у селі Гориньград II, Рівне нський район, Рівне нська область. Погони вперше одягнув у 1989-му році, як помічник начальника УМВС в Харківській області. У 1999 році закінчив Одеську національну юридичну академію (очолювану Ківаловим). Після "помаранчевої революції", у 2005 році Василь Грицак став пенсіонером МВС, в званні Генерал-лейтенанта.



pic

На парламентських виборах 2006 року Василь грицак обирається депутатом ВРУ, зайнявши 99 номер виборчого списку Партії Регіонів.



pic

В статті на Вікіпедії, присвячені скромній персоні генерала з Гориньграда про його партійну приналежність написано наступне:

"член фракції Партії регіонів (з 11.2007), член Партії регіонів, член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (з 12.2007), голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення і парламентського контролю за діяльністю органів виконання покарань (з 01.2008)."

Неодноразово ім'я Василя Грицака фігурувало в корупційних скандалах, зокрема пов'язаних з концерном ЄДАПС, який виготовляв бланки та паспорти, виконуючи урядові замовлення.



pic



pic

Якщо ж вдумливо прочитати вищезгадані укази президента Виявиться, що головним борцем з тероризмом став тезка екс-регіонала і корупціонера Василь Сергійович Грицак....

Грицак Василь Сергійович



pic

Василь Сергійович Грицак народився в селі Буща на Рівне нщині 1967 року. Закінчив історичний факультет Луцького держпедуніверситету. Службу в СБУ Грицак почав у 1990 році зі звання прапорщика та посади водія на Рівне нщині , але уже в 30 років дослужився до генерала.



pic

В СБУ працював в департаменті захисту державності. З 2005 по 2006 рік був начальником Київського обласного управління СБУ, з 2006 - начальник Київського міського управління СБУ. З 2008 по 2009 - начальник Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області. В 2009 році - заступник Голови СБУ - начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України. З листопада 2009 по березень 2010 - перший заступник Голови СБУ - начальник Головного управління «К» по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ.

Після приходу до влади Віктора Януковича кар’єра Грицака як відверто «помаранчевого» призупинилася. На держслужбу Грицак повернувся лише 7 липня 2014 року, посівши ту ж посаду, з якої і пішов 2010-го.

За 30 років кадровий СБУшник встиг "відзначитися кілька разів:"

Грицак, працюючи на чолі департаменту захисту державності, відзначився розслідуванням підготовки замахів на тодішнього прем’єра Павла Лазаренка та президента Леоніда Кучму. Щодо замаху на тодішнього президента, то інформація виявилася хибною. Про підготовку теракту анонімно повідомив колишній міліціонер з Донецька, який звинуватив у підготовці вбивства Кучми українку, що проживала в Німеччині. Її будинок обшукала німецька поліція, але інформація про теракт не підтвердилася. СБУ ж відшукала зловмисника, що повідомив про підготовку замаху, - той виправдовувався тим, що як дуже віруюча людина отримав інформацію безпосередньо від ангелів господніх.

Найгучнішою справою в кар’єрі Грицака стало затримання генерала МВС Олексія Пукача пізніше засудженого до довічного ув’язнення за безпосереднє виконавство вбивства Георгія Гонгадзе. Пукач зник в листопаді 2003 року після допиту в ГПУ та звільнення під підписку про невиїзд. Після шести років переховування генерал-втікач був знайдений в одному з сіл на Житомирщині і затриманий, коли забирав корів з пасовища. 2013 року суд визнав Пукача винним у вбивстві Гонгадзе та призначив покарання у вигляді довічного ув’язнення.

Під час роботи заступником голови СБУ Грицак вважався людиною з команди Віктора Ющенка, за що отримував свою порцію критики від команди тодішнього прем’єра Юлії Тимошенко. Зокрема, Грицаку закидали зв’язки з молодою командою Черновецького, земельний дерибан та рейдерство. Крім того, Грицаку приписували тісну співпрацю з губернатором Київщини та главою президентського секретаріату часів Ющенка Вірою Ульянченко та конфлікт з її попередником Віктором Балогою і його людиною в СБУ Тіберієм Дурдинцем.

Але є ще й неофіційна версія біографії Грицака - СБУшника, з першим спробами "кришування" бізнесу рівненських масштабів - фірми "Водограй Рівне ", неформальними зв'язками з командою "помаранчевого" президента Ющенка і низку підприємств, штибу фірми "Вікос", яка займається постачанням і м'яса і металобрухту і автомобілів з європи. А ще - Будівництвом.

Коли в СБУ, за часів Ющенка кар'єрний ріст не був перспективою для вихідця з Рівне нщини, позаяк Служба контролювалась "гуцульським кланом" Балоги - скромний генерал наблизився до столичних бізнес - кіл. Зокрема Віри Ульянченко, як губернатора та віднедавна відомого на Рівне нщині Нардепа - регіонала Володимира Продивуса. Нібито генерал Грицак "прикривав" будівельні оборутки. Після звільнення "з політичних" міркувань Грицака з СБУ у фірим афільованих з Продивусом почались проблеми

Як запасний варіант відходу у Грицака - СБУшника є дорога в Ізраїль. Колеги з порталу " НОВОСТИ УКРАИНЫ СОБЫТИЯ В МИРЕ" пов'язують Грицака з бізнес - оточенням головного равина України, Росіянина за походженням Моше Реувен Асмана

Але факти наведені там перевірити наразі немає можливості.

До теми:

Главный "кашник" Украины Василий Грицак: земля, спирт, радиоактивный металл и другое...

А тепер роздуми про причини кадрових ротацій в СБУ

Для того, щоб зрозуміти, чому Президент замінив Василя Крутова на посаді керівника Антитерористичного центру варто пригадати, обставини, за яких Крутов де-факто взяв контроль над АТО в свої руки. На момент його призначення Київ практично не контроював ані Луганської, ані Донецької областей, вогнища сепаратизму розгоралися на Харківщині та Одещині.

Відтак на той час в.о. Президента Олександр Турчинов викликав з запасу родоначальника "Альфи", та свого екс-першого заступника (у 2005 році) Під керівництвом родоначальника українських сил спеціального призначення силам АТО і вдалось розчистити "авгієві стайні" як на донбасі, так і в лавах самого Антитерористичного центру. Нині українська влада відновлена на більшості території двох бунтівних регіонів.

Чи не є кадрова ротація саме в цей момент свідченням недовіри Петра Олексійовича людині Турчинова. Можливо саме з таких міркувань і був замінений міністр оборони на невійськового Гелетея, якого пов'язують в певних колах з іменем Віктора Івановича Балоги.

Мабуть такими кроками Петро Порошенко розпочинає кадрову чистку в своїй ситуативній команді, встановивши спочатку контроль над силовим блоком. Чи-то лаврами миротворця з новітніми Жуковими ділитись не хоче, чи до імовірних парламентських виборів найближчим часом готується....