Катальпа - екзотичне декоративне дерево. Існує легенда, що це дерево слонів і мавп - слонячі вуха і мавпячі хвости з'єдналися в цьому своєрідному дереві по примсі Будди, саме так дерево отримало листя, форма якого нагадує вуха слона, і плоди, що схожі на хвости мавп.

Листя катальпи виділяє специфічний сік, який розбризкується по периметру крони. Через те трава й інші рослини під катальпою не ростуть, створюючи символічне коло довкола дерева. Це коло дуже схоже на зображення німбів. Завдяки цьому катальпи ще називають у народі «небесними деревами».

pic

Катальпа - дуже гарне дерево висотою від 5 до 30 м, яке привертає увагу з ранньої весни і до пізньої осені. Її батьківщина - південно-східна частина Північної Америки, де вона найчасніше росте по берегах річок. У 18 столітті катальпа була завезена до Європи, а сьогодні набуває все більшої популярності серед українських садоводів. В Україну ці дерева потрапили в ході апробації до озеленення вулиць ще у XIX столітті. Всього рослина налічує 10 видів, але у нас в країні зазвичай вирощують катальпу бігнонієвидну ( Catalpa bignonioides ) і катальпу прекрасну ( Catalpa speciosa).

pic

Велике кругле листя катальпи виділяють її із загальної маси дерев протягом усього сезону. Цвіте рослина протягом 3-4 тижнів, починаючи з середини червня. У період цвітіння катальпа покривається великими суцвіттями білих або кремових кольорів з яблучним ароматом, а плоди у вигляді довгих стручків (до 40 см завдовжки) прикрашають гілки дерев практично всю зиму, що надає їм вкрай незвичайний вигляд. Ще одна відмінність катальпи від більшості дерев полягає в тому, що восени вона практично не жовтіє і скидає зелене листя при термічних показниках - нижче нуля.

pic

Вирощування та догляд

Катальпу бажано висаджувати на сонячному місці, добре захищеному від вітру, який може пошкодити її ніжні листочки. Рослину зазвичай садять на глибину 1 - 1,2 м. Для неї добре підійде грунтова суміш, що складається з трьох частин перегною, двох частин листової землі, двох частин піску і однієї частини торфу. При посадці бажано добре удобрити землю деревною золою і додати суперфосфат. Краще, якщо кислотність грунту буде нейтральною. Перед посадкою потрібно ретельно пролити яму водою. При належному догляді молоде деревце зацвіте на п'ятий рік.

Катальпа досить морозостійка, але саме молоді рослини найчастіше потерпають від заморозків. Їхні стовбури на зиму варто обмотати ялиновим гіллям або мішковиною, а землю під ними укрити шаром сухого листя. Прибирати укриття потрібно навесні, коли загроза тривалих морозів буде зведена до нуля. Незважаючи на непогану морозостійкість, у катальпи часто обмерзають молоді пагони. З цією проблемою можна успішно боротися обрізаючи ранньою весною ушкоджені гілки. Катальпа добре переносить обрізку і можна поєднати таку вимушену стрижку з декоративною, створивши крону дерева потрібної форми.

Вирощуючи катальпу, слід своєчасно видаляти бур'яни під нею і рихлити грунт на глибину 30-35 см. Поливати достатньо один раз на тиждень, але рясно.

Що стосується підгодівлі добривами, то перепрілий гній ідеально підійде для катальпи. Підгодовувати слід при посадці, а потім приблизно раз на місяць в період вегетації.

pic

Розмноження катальпи

Катальпа розмножується насінням і живцями. Щоб підвищити схожість насіння, слід попередньо замочити їх у теплій воді на 7-12 годин. Насіння висівають у лютому або березні, присипають тонким шаром землі і накривають склом або плівкою. Забезпечивши майбутні сіянці розсіяним сонячним світлом, температурою 15 - 25 ° C і регулярним поливом, можна сподіватися на появу сходів протягом місяця. Потім укриття слід зняти і продовжувати доглядати за сіянцями до травня. Коли встановиться стабільна тепла погода, саджанці можна висаджувати у відкритий грунт.

Якщо є можливість отримати живці катальпи, то їх потрібно зрізати довжиною 10 см у другій половині літа. Садять їх в суміш з торфу і піску, а доглядають так само, як і при насіннєвому розмноженні. Коли у саджанця з'являться паростки і сформується коренева система, можна висаджувати його у відкритий грунт.

pic

Шкідники і хвороби катальпи

Катальпа відрізняється високою стійкістю до хвороб і шкідників, але іноді все ж уражається шпанською мушкою. Якщо з'явилися комахи в бруньках, що ще не розпустилися, потрібно обробити дерево інсектицидами до розпускання бруньок, інакше молоді пагони будуть деформовані. Якщо грунт дуже ущільнений, з'являється небезпека зараження грибом роду Вертіцілл, який викликає висихання і загибель рослини. Тому грунт має бути досить пухким і водопроникним.



pic

Якщо ще нещодавно катальпа завдяки своїй стійкості до пилу, диму і газів використовувалася у посадках для озеленення міст, то сьогодні часто практикують і одиничні висадження цього дерева на приватних територіях. Адже катальпа протягом довгих років буде радувати своїм екзотичним виглядом, а в спекотні літні дні вкривати в тіні густих і розлогих гілок.

pic

Цікаво знати: Єдиною катальпою, що є в Україні під охороною, є ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Чортківська катальпа» – росте у Чорткові, на вул. Шевченка, 23. Дерево має обіймище стовбура на висоті 0,5 м — 110 см, діаметр — 35 см, проекція крони з півночі на південь — 12 м, із заходу на схід — 10 м. Історія дерева невідома, воно єдине у Чорткові, має науково-пізнавальну та естетичну цінність. Перебуває у відані Чортківської міської ради.

pic

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Жасмин - неперевершені пахощі саду

Калина Бульденеж - сніжні кулі у весняному саду

Оформлення квітника своїми руками