Лише правильний догляд за кімнатними рослинами продовжує їх термін життя. Одним з факторів правильного догляду є пересадка в більший за розміром горщик зі свіжою землею. Проміжки між пересадками у всіх рослин різні, але все-таки існують основні принципи та правила.

Більшість багаторічних рослин потребує пересадки раз на рік або раз на два роки, деякі рослини, що ростуть відносно повільно, досить пересаджувати раз на три роки.

Виділяють три основних види пересадки, залежно від того, скільки землі було замінено:

Повна пересадка: у ході такої пересадки замінюють весь грунт, обов'язково очищаючи коріння рослин від старої землі.

Часткова пересадка: для такої пересадки коріння тривожити не варто, досить замінити грунт навколо кореневища.

Заміна верхнього шару: цей вид пересадки підходить для ситуацій, коли досить "присипати" корінь рослини, що оголився, або у випадку, коли необхідно зняти верхній шар і засипати звільнене місце свіжим грунтом.



pic

Основні етапи пересадки кімнатних рослин

  1. Готуємо горщик для пересадки: якщо ви вибрали глиняний горщик, то щоб позбутися обпаленого вапна всередині, перед пересадкою його слід залити водою і дати добу відстоятися. Якщо ви вирішили скористатися старим горщиком , то його достатньо просто промити і просушити.
  2. Насипаємо перший шар: для того, щоб рослина після посадки продовжувала рости, при пересадці рекомендується створити в горщику дренажну систему. Чудово підійдуть: керамзит, шматочки цегли або черепки.
  3. Дістаємо рослина зі старого горщику : для цього можна рясно полити за годину до пересаджування, тоді розетка рослини легко вийде назовні.
  4. Очищаємо коріння: руками обережно очищаємо коріння рослини від верхнього шару грунту, намагаючись не пошкодити їх. Якщо у рослини є підгнилі корені, то їх краще видалити.
  5. Висаджуємо рослину: у новий горщик з дренажем опускаємо рослину на шар землі так, щоб коренева шийка була трохи нижче країв горщика. А весь вільний простір, що залишився між старим земляним комом і стінками горщика, заповнюємо новим зволоженим субстратом.
  6. Ущільнюємо землю навколо рослини: після процедури ущільнення, яке можна робити руками, слід досипати свіжої землі.
  7. Поливаємо рослину: даний крок стосується не всіх рослин, наприклад, звиклі до сухості грунту квіти, не потрібно поливати після пересадки, їх просто треба висаджувати в злегка зволожений субстрат. Це стосується орхідей, товстянкових і кактусів.


pic

В який грунт необхідно пересаджувати рослини?

Завдяки величезному вибору в квіткових магазинах потреби самостійно готувати субстрат - немає, в садових відділах можна купити все необхідне. Щоб грунт в горщику з рослиною не ущільнювалася, в готові суміші додають грубозернистий пісок, невеликі камінчики, тирсу, деревне вугілля і навіть кульки пінопласту. Ваше завдання - уточнити, для яких рослин підходить той чи інший грунт, які добрива вже в нього додані, також потрібно звернути увагу на його склад, кислотність і термін придатності. Краще віддавати перевагу перевіреним виробникам. Земля з саду рідко підходить для пересадки кімнатних рослин, більше того, вона часто заражена шкідниками або хвороботворними організмами.

pic

Як вибрати правильний горщик для пересадки?

При пересадці рослини потрібно віддавати перевагу ємності, більшої в діаметрі на 3-4 сантиметри від попередньої. Існують три типи ємкостей для посадки рослин: горщик, кашпо і контейнер. Горщик може бути з глини або з пластику, перший має пористу структуру, завдяки чому є кращим домом для рослини, а от горщик із пластику дуже довговічний. У горщику є дренажні отвори, а в кашпо їх немає, тому не переплутайте їх при покупці, при правильному використанні перший вставляється у другий. У контейнера, як правило, теж суцільне дно. У ньому розміщують кілька горщиків або садять кілька рослин.

pic

Коли найкраще пересаджувати рослини?

Для кожної рослини оптимальний час пересадки індивідуальний, наприклад, для хвойних підходить початок літа, тоді ж пересаджують азалії та камелії. Цибулинні рослини пересаджують після закінчення періоду спокою, для кактусів оптимальний час - початок зими. Молоді рослини пересаджують щороку, дорослі - раз на кілька років. Для того, щоб перевірити, чи потребує ваша рослина пересадки, потрібно дістати її з горщику, попередньо гарно її поливши. Якщо горщик тісний для рослини, то земляна грудка, яка була у горщику, буде густо обплетена корінням, а самої землі майже не буде видно при цьому. Якщо коріння не дуже густо обплели земляний ком, то така рослина ще не потребує пересадки.